--> У вчених з'явилась нова версія загибелі Чингісхана | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У вчених з'явилась нова версія загибелі Чингісхана

2
4
У вчених з'явилась нова версія загибелі Чингісхана
Засновник і перший великий хан Монгольської імперії Чингісхан (Темуджин), про смерть якого склали багато героїчних або химерних легенд (наприклад, падіння з коня або кастрація), насправді міг померти з простої причини.

А саме від найдавнішої хвороби, що змінює історію і все ще існує на сьогодні. Таке припущення висунула група міжнародних вчених у статті на International Journal of Infectious Diseases, пише Обозреватель.

Чингісхан – засновник Монгольської імперії, яка на момент його смерті в 1227 році була в 2,5 рази більшою за територією, ніж Римська імперія. Про загибель великого хана відомо зовсім небагато.

На думку вчених, союзники і вороги монголів розповідали різні легенди про загибель Чингісхана, щоб ушанувати або заплямувати його пам'ять. Одна з історій стверджує, що хан помер від втрати крові після того, як його каструвала принцеса тангутів – тибето-бірманського племені на північному заході Китаю. Інша переконує, що Чингісхан помер від травм після падіння з коня під час битви з китайськими військами.

У новому дослідженні вчені припустили, що ці легенди, мабуть, не були пов'язані з реальною причиною смерті Чингісхана.

Команда фахівців вивчила смерть правителя з історико-медичної точки зору. Для цього вони зосередилися на "Історії Юаня" – історичному тексті, створеному за часів династії Мін у Китаї. У ньому йдеться, що хан почувався зле і з 18 по 25 серпня 1227 року в нього піднялася температура. Через 8 днів після початку хвороби він помер.

Раніше вчені висували версію, що причиною його смерті став черевний тиф, а ось нове дослідження свідчить, що ніякі інші симптоми, пов'язані з таким захворюванням (блювота і біль у животі), в історії не згадуються.

Тому фахівці стверджують, що "з урахуванням загальних обставин хвороби, яка охопила армію Чингісхана ще в 1226 році, можна запропонувати розумніший висновок і ретроспективніший діагноз хана – чума, найдревніша хвороба, що змінює історію і все ще існує".

Попри те що легендарним особистостям часто приписують химерні і героїчні смерті, дослідники підкреслюють, історики повинні брати до уваги епідемії інфекційних захворювань.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
оце то спеціалісти! Зробили висновок про діагноз по давнім записам.А вияснити наочно з пацієнтом на руках не зажди можуть....
Відповісти
Каждый из нас любит почитать СМИ или посмотреть Youtube, что узнать что делается в мире и Украине.
Но очень важно чтоб источник новостей был правдивый и Вы не получали искаженную информацию.
Я нашел очень полезный сайт и рекомендую его Вам - https://ukr-life.com.ua/
Последнее время изучаю новости только здесь.
Так же вот несколько из последних новостей, которые просто взрывает мозг:
https://ukr-life.com.ua/indeksaciya-pensij-s-1-yanvarya-2019-goda-v-ukraine/
https://ukr-life.com.ua/indeksaciya-pensij-s-1-maya-2018-goda-v-ukraine/
https://ukr-life.com.ua/proizvodstvennyj-kalendar-na-iyun-2018-goda/
https://ukr-life.com.ua/lunnyj-posevnoj-kalendar-2019-v-ukraine-v-doneckoj-oblasti/
https://ukr-life.com.ua/kakoj-budet-v-marte-2018-goda-pogoda-v-ukraine/
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні