--> Як в Одесі судили Сергія Стерненка. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як в Одесі судили Сергія Стерненка. ВІДЕО

2
-4
Як в Одесі судили Сергія Стерненка. ВІДЕО
-Гадки не маю, чи вийду я до вас після оголошення вироку. Хочу подякувати усім. Це дуже надихає боротися далі й не ламатися. Яке б рішення не було, ми не програємо, - говорить громадський активіст Сергій Стерненко зранку 23 лютого біля Приморського суду Одеси. О 10.00 тут починається засідання, на якому йому виголосять вирок у справі про викрадення, напад з метою заволодіння чужим майном і зберігання зброї, повідомляє gazeta.ua.

8 вересня 2015 року Стерненка - на той час лідера одеського "Правого сектора" заарештували за підозрою у викраденні депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича з метою заволодіння його коштами на суму 300 грн. У нього вдома провели обшук. Активіст добровільно видав поліції пневматичну зброю, колекційний ніж та стартовий шумовий пістолет. Щербич заявляє, що його били, катували і вимагали відмовитися від депутатського мандату. "Правий сектор" і низка інших організацій повідомляли про нього правоохоронців - керував осередком проросійської партії "Родіна"й брав участь в організації груп тітушок на протести в Києві під час Революції гідності.

До приміщення з Сергієм пропускають кілька десятків людей. Серед них – народні депутати Оксана Стефанишина, Гео Лерос, колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Протягом години біля суду – вже кілька сотень чоловік із усіх кінців країни: з Одеси, Києва, Дніпра, Івано-Франківська, Краматорська. Напередодні ті, хто зібрався їхати власними авто, зголошувались у фейсбуку підвезти бажаючих. Крім того, друзі Стерненка організували два мікроавтобуси зі столиці.

З колонок лунає музика. Час від часу в гучномовець вигукують "Слава Україні!" - у відповідь лунає "Героям слава!"

Готовий текст рішення раптом не зачитали. Взяли паузи чотири дні, щоб підготувати інше. Ясно, без дзвінка з Києва не обійшлося.

- Люди приїхали з усієї України. Це чудово, що підтягуються регіони. Київ ми відстояли. Залишилось відбити решту країни, - говорить адвокат Віталій Коломієць. Він захищає Стерненка у іншій справі – його обвинувачують в умисному вбивстві Івана Кузнєцова. Захист наполягає на самозахисті під час третього замаху на Сергія за кілька років.

- Коли ми почитали обвинувальний акт у справі Щербича, подумали, це прикол, - продовжує Коломієць. - Стартовий пістолет? Фігня якась. Викрадення тітушки? Чорт якийсь з Антимайдану написав заяву, щоб Сергія пресонули. А сам не приходив на засідання, ховався від суду. Ми чекали у п'ятницю 19 лютого проголошення вироку. Зрозуміло, виправдовувального – пуста справа, іншого бути не може. Тому Сергій поїхав сам. Вже готовий текст рішення раптом не зачитали і перенесли на сьогодні. Тобто взяли паузи чотири дні, щоб підготувати інше рішення. Ясно, без дзвінка з Києва не обійшлося.



Микола Хоменко з Дніпра приїхав до Одеси потягом, узяв на роботі вихідний:

- Мав підтримати Сергія. Вважаю його героєм України. Влада йде по безпредєлу. У нас – не Росія. Не можна допускати, щоб країна скотилася до того, що не відкриєш рота на свій захист і своїх друзів. Відбувається немислиме для країни двох Майданів. Як учасник помаранчевої революції і Революції гідності – мушу бути тут.

Труханов і мусора хочуть показати, що в Одесі вони можуть робити все, що хочуть, і їм за це нічого не буде.

- Обіцяв Сергію приїхати, коли дійде до ключової точки в його справі. Він сказав, що дійшло – і я тут, - каже засновник волонтерського фонду допомоги армії "Повернись живим" Віталій Дейнега.

- Думаю, справа Стерненка, як більшість політичних справ у цій країні, завершиться нічим. Усе в нього буде добре. Питання в тому, яку кількість нервів і часу це в нього забере.

Хто стоїть за політичним переслідуванням Стерненка?

- Геннадій Труханов (міського голову Одеси активіст називає замовником нападів на себе. Мовляв, бо завадив збудувати у міському саду біля вулиці Дерибасівської 8-поверховий ТРЦ. - ред.) і мусора. Хочуть показати, що в Одесі вони можуть робити все, що хочуть, і їм за це нічого не буде. Мусора – це окрема нація в цій країні. Є українці, кримські татари, росіяни і є мусора. Такий внутрішній український етнос зі своїми інтересами.

Що робити?

- Безкінечно реформувати. Бо зараз на грудях написано "поліція", а всередині – мусарка. Хоч нинішні патрульні – вже значно краще, ніж були участкові. Гляди, колись і слідаки стануть ліпші. А там, може, й Авакова поміняють років за 50. Якщо серйозно - можна буде сказати, що реформа МВС відбулася, коли там перестануть брати бабки. Якщо поліція буде виконувати свої обов'язки, а не заробляти на тому, що вони їх виконують або не виконують. Це ключове. Але мало бути порядним. Треба професійно розслідувати справи, в тому числі такі, як три замахи на Стерненка.



Одеситка Алла Бойко емоційно обговорює справу з високим літнім чоловіком. Поправляє бузкову шапку і лямки рюкзака в кольорових слоненятах.

- Сергія судять несправедливо, по липовим справам, - говорить. - Тому що він – патріот, розумний, юридично підкований, за ним ідуть люди. Багато українців його слухають і підтримують. Нашій владі незручні такі особистості. Вважаю, за це його судять.

Голова Солідарної молоді Одеси Марина Бойко тримає плакат із написом "Aвакoff чорт".

- Ми з друзями сьогодні тут, щоб захистити Сергія Стерненка від не доброчесного правосуддя, - каже активістка. - Показуємо, що громадянське суспільство проти тиску політичного. Проти того, щоб Офіс президента чи якісь портнови нав'язували переслідування патріотів нашій країні. Ми спостерігаємо. Всі бачать, що тут відбувається.

Волонтер Роман Сініцин курить у чорних сонцезахисних окулярах.

- Бачимо абсолютно політичну справу. Шиту білими нитками, - каже. - Нібито Сергій когось викрав заради 300 гривень і мав при собі зброю, хоча йдеться про стартовий пістолет. Думаю, ця справа прямо пов'язана з іншою справою проти Сергія. Це метод тиску. Минулого тижня суддя не зачитав вирок, довго не виходив з нарадчої кімнати – це прямий маркер того, що в нас досі існує телефонне право. На виправдувальний вирок надіятись не приходиться. Політичні наслідки переслідування Стерненка будуть. Рано чи пізно це виллється в набагато ширші протести. Це як сніжна куля: Антоненко, Стерненко. І це на фоні відсутності у нас правоохоронної системи як такої, величезної кризи справедливості. Люди не відчувають себе захищеними поліцією, впевнені у корумпованості судів і прокуратури. Це все може мати погані наслідки і для низки посадових осіб, і для силовиків. Ми провалили судову і правоохоронну реформи. Це вже очевидно.

Близько 12.00 суддя Віктор Попревич оголошує вирок: винний, 7,3 року ув'язнення з конфіскацією половини майна. У залі вигукують "Ганьба!"

Стерненка затримують у залі суду. Після цього він звинувачує генерального прокурора Ірину Венедіктову, заступника глави Офісу президента Олега Татарова та мера Одеси Геннадія Труханова у тиску на суддю, через який він начебто переписав виправдальний вирок. Президент Володимир Зеленський їх покриває, додає:

- Якщо щось зі мною станеться в СІЗО, це буде особиста відповідальність президента України Володимира Зеленського. Це продовження політики ув'язнення людей за вказівкою згори.

Якщо щось зі мною станеться в СІЗО, це буде особиста відповідальність президента

Із суду виходить дівчина з гучномовцем, просить учасників протесту розділитися.

Більшість обходять суд - ідуть до заднього двору. Невідомо, з якого виходу Сергія вивезуть до слідчого ізолятора. Люди кричать "Стерненку - волю!" Вибухають кілька петард. Поліція закликає зберігати спокій. "Мусора!" - кричить натовп. Сусіднім провулком крокує підрозділ із кількох десятків спецпризначенців, завмирає за 20 метрів від мітингувальників. Ті скупчилися біля воріт суду. Хтось розламує шматок старого асфальту на уламки й складає камінці купою. "Отнеси назад, у нас мирный протест!", - кричить до юнака старший чоловік.

Тим часом близько 12.40 Сергія Стерненка вивозять із суду до СІЗО з центрального входу.

Люди помалу розходяться.

- Це кривосуддя. Політичний процес, - каже народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин. - Суддя Попревич – єдиний погодився прочитати вирок, виправлений із виправдального. Бо сам перебуває на гачку. Свого часу відпустив директора відпочинкової бази "Вікторія", де була пожежа із загиблими, і той не поніс відповідальності. Але суддя – виконавець. Це вина Венедіктової, Татарова, Труханова. І повна вина Банкової, яка фактично зараз закриває патріотів. Сьогодні маємо вже за гратами Андрія Антоненка. Тепер – ще й Сергія Стерненка.

Увечері мітинги на підтримку Сергія Стерненка проходять у Києві, Харкові, Львові, Луцьку, Дніпрі, Івано-Франківську, Полтаві, Рівному, Тернополі, Одесі, Чернівцях, Кропивницькому, Ужгороді, Запоріжжі, Кривому Розі, Сумах, Житомирі, Хмельницькому, Мелітополі, Чернігові, Дрогобичі, Херсоні, миколаєві.

Адвокати Стерненка готують апеляцію. Просять перевести його до СІЗО Києва, оскільки в Одесі йому не безпечно.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вебкам-видео у живой трансляции – собственно для некоторых персон проверенная схема сбросить физическое беспокойство, для кому-то вариант отвлечься и создать состояние, собственно в указанном событиях специальный вебкам бесплатный чат с девушками порно подготовлен для того, чтобы насытить пользователя. Видеочат из красивыми моделями моментально возбуждает и предоставляет выполнимость осуществить свои достаточно тайные желания и вместе заняться любовью именно на камеру. На порно чат Вы самостоятельно можете подобрать подобающий формат удовлетворения: наблюдение за девочек благодаря онлайн трансляцию, переписка с помощью порно чата либо вебку из распоряжением пожеланий, что партнерша сможет произвести, виртуальный секс и подобные способы горячей контакта.
Через наш сайте пользователь имеет возможность запросто обозначить девушку в личному вкусу по телосложению, размеру груди, таза плюс длинна шевелюры плюс других фильтры, какие быстро доведет клиента до большой всплеск. Кликайте на сайт и скорее определяйте красивую веб-партнершу!
Відповісти
купить стабилизатор напряжения 15 квт https://msk-stabilizator.ru/
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні