--> Без світла й опалення. Зимовий колапс на півдні США | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Без світла й опалення. Зимовий колапс на півдні США

0
0
Без світла й опалення. Зимовий колапс на півдні США
Сплеск споживання електроенергії через аномальний мороз привів до повсюдного відключення електрики.

Пише Кореспондент.

Південні території США накарила найсильніша сніжна буря, забравши життя щонайменше 21 особи і залишивши мільйони людей без електрики і тепла. Регіон фактично накрив небувалий колапс комунальних систем.

Причина аномальних морозів - глобальне потепління

Американський штат Техас, відомий своїми великими пустелями і виснажливою ​​спекою, уже кілька днів покритий товстим шаром льоду і снігу. Через аномальні погодні умови кілька мільйонів жителів залишилися без тепла й електрики.

Уперше за 30 років температура в Техасі опустилася настільки низько - до мінус 18 градусів. Наприклад, в Омасі за ніч температура впала до мінус 30 градусів, що стало найхолоднішим показником за останні 25 років.

У Луїзіані в деяких округах місцева влада запровадила комендантську годину, щоб люди не їздили по обмерзлих дорогах. У штаті також часом вимикають електрику і на дорогах виникають затори.

Очікується, що рекордні холоди в південних регіонах США триматимуться ще протягом кількох днів. При цьому зараз снігом покрито більше 70 відсотків усієї американської території.

Техас постраждав найбільше - регіон фактично накрив небувалий колапс комунальних систем. У штаті прийняли рішення відключити електрику через рекордно низьку температуру, яка перевантажила місцеву енергосистему. А президент США Джо Байден оголосив у Техасі надзвичайний стан.

Штат втратив 40 відсотків своїх генеруючих потужностей, а свердловини і трубопроводи природного газу, як і вітряні турбіни замерзли.

У результаті без світла й тепла залишилися 4,5 мільйона домогосподарств. Більше 12 мільйонів позбавлені постійного доступу до чистої водопровідної питної води. Лікарні в найбільшому місті штату - Г'юстоні - і деяких інших районах Техасу повідомили, що в них немає води.

Жителям більш ніж 100 округів Техасу було рекомендовано кип'ятити питну воду, оскільки очисні споруди продовжують потерпати від відключень електроенергії.

Для обігріву жителі почали розводити вогонь і заводити автомобілі. За попередніми даними, через це чадним газом на смерть отруїлися більше 20 техасців.
Крім того, найсильніша сніжна буря призвела до смерті щонайменше 21 особи серед жителів штатів Луїзіана, Кентуккі, Північна Кароліна і Міссурі. Чиновники підозрюють, що загинуло набагато більше людей, але їхні тіла ще не виявлені.

Від холодів сильно постраждав енергетичний сектор Техасу: призупинено роботу деяких заводів, відключився реактор на одній з місцевих АЕС, закрито нафтопереробні потужності, що виробляють близько чотирьох мільйонів барелів на добу.

Різко впав видобуток природного газу. Якщо тиждень тому Техас добував близько 223 мільярдів кубометрів газу в день, то в середу, згідно з попередніми даними Refinitiv Eikon, цей показник впав до 53 мільярдів. На природний газ припадає половина вироблення електроенергії в Техасі.

Снігопад також порушив транспортне сполучення, а отже - і постачання вакцин проти коронавірусу.

Багато політиків, у тому числі губернатор Техасу, звинуватили у відключенні електрики відновлювані джерела енергії, оскільки вітрогенератори замерзли і перестали виробляти енергію.

Однак мільярдер і філантроп Білл Гейтс вказав на помилку: вітроенергетика забезпечує тільки 10 відсотків споживання електрики в регіоні.

"Насправді в Техасі основна втрачена потужність припала на вітер. Насправді це були деякі установки на природному газі, які також не були готові до наднизьких температур", - заявив він.

Як холодна зима доводить глобальне потепління


Гейтс зазначив, що екстремальна погода в Техасі є результатом змін клімату. І такі інциденти відбуватимуться дедалі частіше в майбутньому, поки людство не приборкає викиди парникових газів і нагрівання планети.

Відзначимо, що із глобальними змінами клімату вчені також пов'язують появу й інших природних катаклізмів, таких як урагани, посухи і повені.

За даними Національної метеорологічної служби США, аномальна погода в південних штатах встановилася через "арктичну хвилю", яка виникла трохи вище кордонів США і Канади.

Такі хвилі холодного повітря зазвичай затримують в Арктиці області низького тиску. Однак минулого тижня арктична атмосфера дісталася через Канаду до США.

"Велика область мінусових температур на півночі країни заклала основу для зимових штормів, які можуть завдати шкоди всій країні, від узбережжя до узбережжя, не тільки в ці вихідні, а й на наступному тижні", - йдеться в повідомленні метеослужби.

Національна метеослужба також повідомляє, що в зоні зимового шторму опинилися більше 150 мільйонів американців.

З урахуванням того, що в майбутні вихідні дні очікуються нові заморозки, відновлення електропостачання буде повільним, попереджає влада.

Відзначимо, що жителі Техасу, як правило, не встановлюють теплоізоляцію на випадок холодної погоди. У результаті після відключення опалення температура в будинках швидко впала до мінусових значень.

Звір зі сходу. Звідки прийшов аномальний снігопад


У багатьох випадках водопровідні труби замерзли й лопнули, хоча деякі намагалися закутувати їх ковдрами. А сніг, що нагромадився на дахах, буквально пробиває перегородки й обвалюється на голови мешканців.

Деякі власника будинків зняли ролики з наслідками холодів і виклали в соцмережі. На кадрах видно, як люди плачуть і кричать, показуючи свої зруйновані оселі. Багато будинків затопило, стелі обвалилися, меблі й побутова техніка виявилися зіпсованими.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні