Лукашенко назвав умови свого відходу від влади

2
-2
Лукашенко назвав умови свого відходу від влади
За словами Олександра Лукашенка, такими умовами є відмова від протестних акцій у країні та безпека його прихильників.

Інформує DW.

Правитель Білорусі Олександр Лукашенко назвав відмову від протестних акцій у країні і безпеку своїх прихильників умовами свого відходу від влади. Про це він заявив у четвер, 11 лютого, від час виступу на Всебілоруських народних зборах, повідомляє білоруське видання tut.by.

"Головна умова - це мир і порядок в країні, ніяких протестних дій, висловлювати думку в рамках закону", - сказав Лукашенко. "Друга умова. Якщо станеться так, що до влади прийдуть не "ті", то другим пунктом ми запишемо, що жодна волосина з прихильників нинішнього президента впасти не може", - додав він.

Лукашенко пояснив, що саме для цього він запропонував зробити Всебілоруські народні збори конституційним органом. На його думку, вони мають бути стабілізатором на час перехідного періоду. За словами правителя Білорусі, в період зміни поколінь повинна бути "чітка підстраховка, щоб не втратити країну".

"Якщо народ відмовить в довірі вам (учасникам Всебілоруського народного зібрання), то це його рішення. Тоді і з нас нічого не візьмеш. Народ повинен визначитися, чого він хоче. Буде залізний суспільний договір. Чесні, відкриті вибори під контролем кого захочете мають бути законом для всіх. Але якщо хтось сіпнеться після цього, той отримає найжорстокішу відповідь. У якій ролі буде нинішній президент і багато хто з вас - час покаже", - сказав він.

Лукашенко також заявив, що проєкт нової конституції Білорусі буде готовий у цьому році, а на початку наступного його винесуть на всенародний референдум.

У листопаді минулого року Лукашенко заявляв, що піде з поста президента після прийняття нової конституції.

Всебілоруські народні збори
VI Всебілоруські народні збори (ВНЗ) відбуваються в Мінську 11-12 лютого вшосте. Серед учасників і запрошених - 2700 людей. На обговорення винесено основні положення програми соціально-економічного розвитку Білорусії на 2021-2025 роки. Правитель Білорусі Олександр Лукашенко виступив першого дня роботи ВНЗ із доповіддю. Його виступ тривав чотири години.

Делегатами ВНЗ стали переважно ті, хто підтримує нинішню владу Білорусі. Запрошені виразники альтернативної точки зору позбавлені права брати участь у голосуванні.

"Практично весь склад делегатів - це люди, які підтримують поточний курс, виступають за сильну країну, не хочуть її розвалу. Але, окрім делегатів, у складі є й запрошені. Якщо делегатів практично 2,4 тисячі, то запрошених планується більше ніж 300 осіб. Вони братимуть участь у зборах - не будуть делегатами формально, не братимуть участі в голосуванні, проте повністю братимуть участь у роботі, матимуть право виступу. Вони представляють усі зареєстровані політичні партії", - розповідав раніше прем'єр Білорусі Роман Головченко.

У посольстві США в Білорусі розкритикували скликання ВНЗ на тлі переслідувань лідерів опозиції та учасників протестів. ВНЗ не є "інклюзивним майданчиком, який справді представляє думку білоруського суспільства, а тому вони (збори. - Ред.) не сприяють розв'язанню поточної політичної кризи в країні", - йдеться в заяві на сайті американської дипмісії, цитує інформагентство "Інтерфакс-Захід".

Акції протесту проти підсумків виборів президента, що відбулися 9 серпня 2020 року, тривають у Білорусі вже понад півроку. У перші місяці вони мали масовий характер та позначилися жорстким придушенням виступів з боку білоруських силовиків.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
фінансовані на донбасі найманці трикратно вкраденними ЗЕ-клоуном з нас пенсіями кровавим заробітчанам-найманцям наші пенсіонерські сльози не проййдуть даремно крадії! нам крадіїв не жаль!
Відповісти
фінансовані найманці трикратно вкраденними ЗЕ-клоуном з нас пенсіями кровавим заробітчанам-найманцям наші пенсіонерські сльози не проййдуть даремно крадії! нам крадіїв не жаль!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні