Учені зробили важливе відкриття про клінічну смерть

0
2
Учені зробили важливе відкриття про клінічну смерть
Смерть настає максимум через 4 хв. 20 сек. після зупинки серця. Це важливо враховувати, якщо померлі дозволили передати їхні органи на донорство.

Довгий час смерть констатували за відсутності пульсу, але є інші показники життєдіяльності, які фіксують і без серцебиття. Вони свідчать, що той чи інший орган досі функціонує, пише New England Journal of Medicine.

Орган у людини, яка дала прижиттєву згоду на донорство, можна брати лише після остаточної констатації факту смерті. Оскільки виміряти всі показники життєдіяльності неможливо, лікарі користуються "правилом 5 хвилин". Якщо після зупинки серця протягом цього часу не вдається реанімувати пацієнта, можна констатувати смерть, а отже, і брати органи для донорства.

Міжнародна група лікарів вирішила перевірити це правило, дослідивши понад 2 тис. пацієнтів у 20 відділеннях інтенсивної терапії в 3 країнах. За пацієнтами спостерігали протягом 30 хв. після встановлення факту смерті.

Лише у 14% пацієнтів зафіксували відновлення серцебиття тривалістю в кілька секунд, але внаслідок якого вони не оживали. Переважно серцебиття ненадовго поновлювалося за 1-2 хв. після зупинки серця. Найдовший зафіксований дослідниками час становив 4 хв. 20 сек.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні