В Луцьку більше не будуть «по-варварськи» обрізати дерева

0
3
В Луцьку більше не будуть «по-варварськи» обрізати дерева
Депутати наклали тимчасовий мораторій на «варварське» обрізання дерев на вулицях Луцька, внаслідок якого останні гинуть. Щоправда, дію цього мораторію можна припинити достроково у разі прийняття міською радою правил благоустрою Луцької територіальної громади.

Про це стало відомо сьогодні, 27 січня, під час пленарного засідання 5-ї чергової сесії Луцької міської ради, пишуть Волинські Новини.

Так, депутат Юрій Моклиця запропонував колегам накласти тимчасовий мораторій до того моменту, поки не буде детально розроблений порядок утримання зелених насаджень у місті.

«У нас цей процес абсолютно безконтрольний, тому що не існує жодного документу чи акту обстежень кронування дерев. Мораторієм ми врятуємо кілька десятків дерев у час активної обрізки», – зазначив обранець громади.

На це Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що повністю підтримує доповідача щодо необхідності наведення порядку у системі кронування та омолодження дерев не лише на території міста, а й на приватних територіях, зокрема, на ділянках, що перебувають на балансі ОСББ.

Міський очільник запропонував депутатам встановити відповідальність за порушення норм кронування дерев на території обласного центру.

Натомість, керівниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак зауважила, що, на її думку, мораторій не вирішить проблемного питання.

З її слів, у запропонованому проєкті рішення йдеться про мораторій терміном на один рік, але врегулювати спірне питання можна за місяць.

«Потрібно прописати і затвердити правила проведення санітарної і формувальної обрізки дерев на території міста, бо окремі люди вдаються до маніпуляцій і трактують на власний розсуд. Окрім того, вважаю за необхідність прописати в правилах, що для проведення омолоджувальної обрізки необхідно звертатись за дозволом до міської влади», – зазначила посадовиця.

Вона розповіла, що вже у березні 2021 року відділ екології винесе на розгляд депутатів комплексну програму озеленення міста на наступні 5 років.

«Як біолог я можу твердо сказати, що з початком весни розпочинається варварська інквізиція дерев. А маніпуляції, з допомогою яких знезаражують рани дерев, перетворюються на небезпеку для життя та майна лучан», – взяв право на репліку депутат Володимир Пшибельський.

Вислухавши колег, Ігор Поліщук зауважив, що проблема у тому, що люди намагаються полегшити свою роботу. Мовляв, «а давайте обріжемо дерева так, щоб потім не обрізати їх наступні 10 років». Міський голова запропонував штрафувати тих, хто здійснює таку обрізку, що призводить до смерті або припинення росту дерева, або ж зрізає більше, ніж 50% крони.

Так, зваживши «за» і «проти», луцькі депутати ухвалили рішення накласти тимчасовий мораторій на обрізання дерев, але припинити термін дії мораторію у разі прийняття міською радою правил благоустрою Луцької територіальної громади. За такі зміни проголосувало 38 обранців громади.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що депутат Луцької міської ради просить накласти мораторій на "варварське", з його слів, кронування дерев, яке, на думку обранця громади, не має нічого спільного з їх омолодженням.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні