--> Світовий океан рекордно нагрівся в 2020 році | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Світовий океан рекордно нагрівся в 2020 році

0
3
Світовий океан рекордно нагрівся в 2020 році
Вчені-кліматологи з'ясували, що глобальне потепління продовжує прискорюватися і наприкінці 2020 року Світовий океан поглинув рекордну кількість тепла. Результати дослідження були опубліковані в журналі Advances in Atmospheric Sciences.

Один з авторів роботи, професор Інституту фізики атмосфери Китайської академії наук Ліцзінь Чен уточнив, що Світовий океан поглинає більше 90% надлишків тепла і приблизно третину вуглекислого газу, який викидають промислові підприємства, автомобілі та інші джерела.

"Потепління вод безпосередньо показує, як протікає процес глобального потепління. Наші спостереження показали, що довгострокова тенденція на прискорену зміну клімату триває", - зазначив фахівець.

Поглинаючи надлишкове тепло, Світовий океан гальмує зміну клімату, однак це негативно впливає на водні екосистеми. Крім того, більш теплі океани і більш тепла атмосфера сприяють виникненню сильних штормів, ураганів, тайфунів, збільшують ризик повеней і екстремальних пожеж.

Автори дослідження детально вивчили, як Світовий океан накопичував тепло з 1955 року по 2020 рік. Для цього вони використовували кліматичні моделі і дані з трьох тисяч надводних і підводних буйків і автономних станцій спостереження.

Як показав аналіз, за ​​весь час спостережень теплова енергія, зібрана у водах Світового океану, збільшилася на 380 зетаджоулів. Більше половини цього тепла сконцентровано у верхніх шарах океану, де до кінця 2020 року накопичилося більше 230 зетаджоулів надлишкової енергії.

Тепло потрапляло в товщу океану в основному в тих прибережних регіонах Землі, які розташовані поруч з найбільшими містами світу, у тому числі поруч з мегаполісами на східному узбережжі США, біля берегів Південно-Східної Азії, Японії і Аргентини.

Особливо активно процес проходив у минулому році.

У цілому це призвело до того, що рівень Світового океану зріс приблизно на півсантиметра. З урахуванням того, що гідросфера реагує на глобальне потепління з деякою затримкою, у найближчі роки показник може різко збільшитися.

"Будь-які подальші угоди щодо боротьби зі зміною клімату і скорочення антропогенних викидів СО2 повинні враховувати, що Світовий океан вже поглинув гігантську кількість тепла і буде продовжувати робити це в доступному для огляду майбутньому до тих пір, поки ми не знизимо рівень парникових газів в атмосфері", - підкреслив Чен.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні