З України намагалися вивезти унікальний Кобзар. ФОТО

1
-9
З України намагалися вивезти унікальний Кобзар. ФОТО
З України за кордон планували нелегально вивезти унікальне прижиттєве видання Кобзаря Тараса Шевченка 1860 року. Таких книг в Україні залишилося всього вісім, повідомляє СБУ в середу, 23 грудня.

Зазначено, що контрабанду планував житель Києва на замовлення європейських клієнтів. Він найняв кур'єра, який мав вивезти раритетне видання через пункт пропуску Ягодин.

"За попередніми висновками експертів, вилучене видання Кобзаря є однією з останніх прижиттєвих публікацій автора і на аукціонах у Європі може коштувати від 50 тисяч доларів США. Зараз в Україні, за офіційними даними, залишилося тільки вісім примірників такого видання, і вони є культурною та історичною цінністю для нашої країни", - повідомили в СБУ.

Також у контрабандиста виявили понад 200 срібних монет і прикрас часів кельтської і Римської культур.

Вилучена книга і предмети старовини будуть направлені на експертне дослідження. За його результатами фігурантам планується повідомити про підозру за статтями про замах на злочин і контрабанду (ч.2 ст.15, ч.1 ст.201 КК України).

Після завершення розслідування вилучені культурні цінності планують передати в Музейний фонд України.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цiннiсть яка ? Кулiшiвка ,ха ха
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні