Як змінились фінансові витрати українців під час карантину

0
2
Як змінились фінансові витрати українців під час карантину
Ринок фінпослуг в Україні зріс, незважаючи на епідемію коронавірусу. Про це повідомляє НБУ в понеділок, 21 грудня.

В Україні зараз працює 1 414 фінансових компаній, ломбардів та компаній-лізингодавців. У Нацбанку проаналізували результати їхньої діяльності за дев'ять місяців 2020 року та поділилися ключовими числами і трендами.

Основною тенденцією стало зростання ринку фінпослуг. Зокрема, на 15% (до 66 млрд гривень) зріс обсяг позик, які видали фінкомпанії за дев'ять місяців 2020 року (порівняно з аналогічним періодом 2019 року).

"У третьому кварталі вони кредитували навіть швидше, ніж в докарантинному першому кварталі", - сказано в повідомленні.

Крім того, на 38% (до 63 млрд гривень) зріс обсяг послуг факторингу. Трендом стала не тільки колекторська діяльність, а й розвиток класичного факторингу, хоча винятком стали ринки ломбардів і компаній-лізингодавців. Вони трохи просіли - обидва на 9% (до 12 млрд гривень і 15,6 млрд гривень).

"Українці переважно отримують кредити онлайн, а не у відділеннях фінансових компаній", - додали в НБУ.

Онлайн-кредити складають майже три чверті всіх позик громадян за 9 місяців 2020 року: 24,3 млрд гривень з 33,5 млрд гривень. Українці зазвичай беруть кредити у фінкомпаніях терміном до одного місяця. Позики протягом дев'яти місяців 2020 року подають 396 фінансових компаній. Кредитують громадян - 234 компанії. З них третина компаній - 85 установ - дозволяє взяти кредит онлайн. І кількість таких компаній поступово зростає.

Нацбанк вказав на тенденцію, яка полягає в тому, що значна частина гравців ринку є "сплячими".

"Робота небанків була неоднорідною. Так, жодних послуг протягом дев'яти місяців не надавала кожна шоста фінкомпанія. Найбільше "сплячих" ліцензій мають фінансові компанії-гаранти: з 354 компаній, активні лише 26", - пояснили в НБУ.

Нарешті, кількість ломбардів продовжує зменшуватися.

"За останні три роки з ринку "пішов" кожен четвертий ломбард. У 2020 році припинили працювати 20 ломбардів", - резюмував у Нацбанку.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні