--> Як закрити ФОП, щоб не потрапити до суду | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як закрити ФОП, щоб не потрапити до суду

0
-4
Як закрити ФОП, щоб не потрапити до суду
Щоб закрити ФОП, потрібно подати заяву про припинення підприємницької діяльності до будь-якого держреєстратора.

Потім слід подати ліквідаційну звітність до контролюючих органів за місцем реєстрації. ФОП-загальносистемник повинен це зробити протягом 30 календарних днів з дати припинення. ФОП-спрощенець – впродовж 40 календарних днів, пояснюють у Мін'юсті.

"Звіт з ЄСВ необхідно подати протягом 30 календарних днів з дати припинення. Далі сплатити єдиний податок та ЄСВ за повний місяць, в якому подано заяву держреєстратору, та провести остаточні розрахунки. Потім отримати виписки про рух коштів на рахунках за останні 3 роки та знятись з обліку в контролюючих органах", - йдеться у повідомленні.

У Мін'юсті пояснюють, що якщо підприємець заборгував постачальникам, орендодавцю, навіть після закриття ФОП на нього можуть подати до суду як на фізичну особу. Адже підприємці відповідають за зобов'язаннями своїм майном.

"Якщо ви плануєте закрити ФОП і у вас є наймані працівники, їх потрібно повідомити про це за два місяці до звільнення. Якщо хочете звільнити їх раніше, то це можливо лише за їхньою згодою", - кажуть у міністерстві.

Перевірити, чи закрили ФОП можна на сайті Міністерства юстиції. Там потрібно ввести свій десятизначний податковий номер і переконатись у наявності статусу "припинено".

Припинити діяльність ФОП онлайн можна на порталі "Дія". Там можна дистанційно подати заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

"Якщо ви працювали зі спрощеною системою оподаткування, вас виключать з реєстру платників єдиного податку й реєстру платників ПДВ. З цього моменту ваш ФОП вважається закритим", - йдеться у повідомленні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні