--> Впали під час ожеледиці? Отримайте грошову компенсацію | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Впали під час ожеледиці? Отримайте грошову компенсацію

0
3
Впали під час ожеледиці? Отримайте грошову компенсацію
Щодня на вулицях населених пунктів українці отримують травми, пов’язані з діяльністю або бездіяльністю місцевих комунальних служб. Останній тиждень, у зв’язку з погодними умовами, кількість таких випадків зросла в кілька разів. Про те, як діяти у випадку травми на вулиці, як отримати відшкодування та притягнути винних до відповідальності, розповіли фахівці системи безоплатної правової допомоги,- передає Правда. Волинь з посиланням на «Газета».

Тротуари в населеному пункті, якими ми ходимо, мають своїх власників. Ними може бути комунальне підприємство або власник офісу. Інформацію про власника можна дізнатися за запитом до районної державної адміністрації. Аби добитися компенсації, необхідно зібрати докази того, що нещасний випадок стався через неприбраний сніг, не посипаний лід тощо.

Найголовніше у випадках відшкодування збитків – довести вину осіб, внаслідок дій або бездіяльності яких ви отримали травму. Адже відповідно до Цивільного кодексу України, особа, яка завдала шкоду, звільняється від її компенсації, якщо зможе довести, що шкоду завдано не з її вини.

Куди звертатися, якщо ви послизнулися та травмувалися

Якщо травмувалися сталася на території вашого ЖЕКу, можна пред’явити позов про захист прав споживача та відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю – як матеріальної, так і моральної. Вимоги пов’язуються із захистом прав споживача в силу того, що, відповідно до договору, ЖЕК зобов’язаний надавати певні послуги, за які ви сплачуєте щомісяця.

Якщо вимоги підпадають під права споживача, слід звертатися до суду того району міста, в якому проживаєте і, відповідно, знаходиться юридична адреса ЖЕКу. При поданні позовної заяви, що випливає з захисту прав споживача, ви звільняєтесь від сплати державного мита.

Якщо ви не зазнали значних витрат на лікування, це не означає, що компенсації не дочекатися

Доцільно сформулювати претензію і відправити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали. У листі також слід вказати, що розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати. У конверт також необхідно вкласти копії всіх зібраних документів. Якщо після всього цього недбайливі служби відмовляться вам допомогти, тоді подавайте позов до суду.

У випадку отриманні травми на вулицях міста, можна звернутися до суду за місцем знаходження відповідача – міської ради.
При подачі такого позову ви не маєте з’ясовувати, хто винен у тому, що саме в цьому місці тротуар, асфальт не були належним чином розчищені. Адже згідно з ЦКУ шкода, завдана фізичній особі бездіяльністю органу державної влади при здійсненні ним своїх повноважень відшкодовується державою незалежно від вини цього органу.

Таким чином, ви подаєте позов до суду за місцем знаходження міської ради, яка повинна буде компенсувати шкоду, заподіяну здоров’ю, з місцевого бюджету. А вже потім в порядку зворотної вимоги може відшкодувати свої витрати за рахунок винної організації та її посадових осіб.

Як з’ясувати, хто відповідальний

Дорожня мережа України перебуває в державній власності. За дороги загальнодержавного значення, що з’єднують міста, відповідає Державна служба автомобільних доріг України. За дороги в містах – комунальні підприємства органів місцевого самоврядування.

Інформацію про власника ділянки на вулиці можна дізнатися за запитом до органів місцевої влади.

Як зібрати докази вини посадових осіб

Перед зверненням до суду чи безпосередньо до підприємства-правопорушника, необхідно потурбуватися про те, як довести вину. Тож, треба озброїтися належною доказовою базою.

Крім відшкодування витрат на лікування, ви вправі вимагати компенсації вартості чищення або ремонту зіпсованого одягу, взуття

Доказами можуть бути:

• Наявність травми, що підтверджується довідками з лікарні, із зазначенням виду травми та обставин її отримання.
• Наявність порушення відповідача у сфері благоустрою. Можна зробити декілька фото із зазначенням дати та часу, заручитися підтримкою свідків пригоди. Не зайвим буде звернутися до Інспекції з благоустрою населеного пункту.
• Підтвердження понесених матеріальних втрат: рецепт лікаря, чеки, квитанції з аптек тощо.
• Підтвердження завдання моральної шкоди, за наявності. Це можуть бути висновки лікарів, показання свідків, що б підтвердили тяжкість моральних страждань. Рецепти лікаря на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психологічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.

Такий пакет документів дає змогу довести факт невиконання житлово-комунальною службою своїх обов’язків, яке заподіяло шкоду вашому здоров’ю.

Яка може бути відповідальність

За законом, фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток, втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності. А також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо.

Необхідно зібрати докази того, що нещасний випадок стався через неприбраний сніг чи не посипаний лід

Навіть якщо ви не зазнали якихось значних витрат на лікування, це не означає, що компенсації не дочекатися. Крім відшкодування витрат на лікування, ви вправі вимагати відшкодування реального збитку – компенсації вартості чищення або ремонту зіпсованого одягу, взуття – та моральної шкоди. У випадку, якщо заподіяно шкоди вашому здоров’ю, відшкодування втраченого заробітку. Причому, компенсація моральної шкоди здійснюється незалежно від відшкодування майнової шкоди.

Відповідно до законодавства України, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1 360 грн. і на посадових осіб та підприємців – від 850 до 1700 грн.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні