Сир та вино допоможуть... зберегти ясний розум у старості

0
7
Сир та вино допоможуть... зберегти ясний розум у старості
Їжа може безпосередньо впливати на гостроту розуму у віці від старшого середнього до літнього. Як пише Ліга. Новини з посиланням на MedicalXpress. До такого висновку прийшли вчені з Університету Айови, їхні дослідження опубліковані в Journal of Alzheimer's Disease.

Автори знайшли зв'язок між деякими продуктами і когнітивною гостротою. Вони проаналізували дані 1787 британців від 46 до 77 років із місцевого Біобанку, де для наукового аналізу доступна інформація від стану здоров'я до генетичних особливостей близько 500 000 громадян.

Учасники з цієї вибірки заповнювали опитувальник про споживання їжі та алкоголю і проходили тест "мислення на льоту" в період з 2006 до 2010-го, потім з 2012 до 2013-го, і з 2015 до 2016 року.

Зі списку пропонувалося обрати такі варіанти: оброблене м'ясо, птиця, яловичина, баранина, свинина, свіжі фрукти, сушені фрукти, сирі і приготовані овочі, салати, жирна і нежирна риба, сир, хліб, пластівці, чай, кава, пиво, сидр, червоне вино, біле вино, шампанське і лікер.

Відкинувши незрозумілі висновки і ті, які можуть пояснюватися іншими причинами, вчені прийшли до висновку, що на гостроту розуму впливають в плані дієти наступні речі:

а) сир – "найбільш захисний" продукт із зазначених вище для підтримки в порядку когнітивних функцій у літньому віці;
б) щотижневе споживання баранини (не якогось іншого червоного м'яса) також вело до поліпшення довгострокових когнітивних здібностей;
в) надмірне вживання солі – це погано, але лише тим, хто вже схильний до ризику розвитку хвороби Альцгеймера, слід стежити за цим параметром, щоб уникнути в майбутньому когнітивних проблем.
г) щоденне адекватне споживання алкоголю, особливо червоного вина, виявилося пов'язаним із поліпшенням гостроти розуму у літніх.

Дослідники зізнаються, що були "приємно здивовані", що "відповідальне вживання сиру і щоденне – червоного вина, як з'ясувалося, корисно не тільки для того, щоб впоратися з пандемією COVID-19, а й можливо, допомагає впоратися з більш складним світом"

Автори пишуть, що тепер необхідні рандомізовані клінічні випробування, щоб визначити, чи може внесення простих змін до раціону суттєво допомогти мозку зберігати ясність розуму в пізні роки життя.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні