--> У рибальських сітях знайшли шифрувальну машинку нацистів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У рибальських сітях знайшли шифрувальну машинку нацистів

0
-1
У рибальських сітях знайшли шифрувальну машинку нацистів
Дайвери виявили рідкісну шифрувальну машинку Enigma на дні затоки Гелтінг у Батлійському морі.

Попередньо шукали закинуті рибальські сіті, що загрожували морським тваринам. В одній із таких побачили заплутаний предмет. Спочатку вирішили, що це друкарська машина, втім, швидко усвідомили важливість знахідки. Припускають, що "Енігму" викинули з субмарини моряки, а невдовзі затопили й сам човен, повідомляє Reuters.

Нацисти використовували машинки для відправки та отримання секретних повідомлень в період Другої світової. Зламати код вдалося британським криптографам. Це допомогло союзникам отримати перевагу в боротьбі за Атлантику.

Відчуваючи близьку поразку, в середині 1945 року, німецьке командування наказало екіпажам підводних човнів топити їх, щоб не дісталися переможцям. Лише у протоці Гелтінг затопили близько 50 кораблів, окремо знищували і шифрувальні машинки.

Унікальну знахідку дайвери планують передати до археологічного музею в німецькому місті Шлезвіг
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні