Луцький геріатричний пансіонат: "ніщєброди", ковід та з/п 4000. ІНТЕРВ'Ю. ФОТО

1
-3
Луцький геріатричний пансіонат: "ніщєброди", ковід та з/п 4000. ІНТЕРВ'Ю. ФОТО
В умовах пандемії дуже багато уваги прикуто до медичної сфери. Нібито всі кошти та ресурси, у тому числі й інформаційні, спрямовані на лікарів. Насправді, все не зовсім так і проблем у медиків не просто багато, а дуже багато. Зокрема й у сфері дотичній до медицини - соціальній.

В одній з груп у популярній соцмережі літніх, хворих та слабких людей, які перебувають на догляді у Луцькому геріатричному пансіонаті, назвали "ніщєбродами". Бо вони, мовляв, проголосували за партію, яка їх "підкупила". Розставляти крапки над "і" вирушив безпосередньо до осередку "ніщєбродів".


Алла Вікторівна Гнатюк - директора "корумпованого" пансіонату.

КОВІД, УРІЗАНЕ ФІНАНСУВАННЯ ТА "НЕЗАХИЩЕНІ" СТАТТІ


- Добрий день, пані Алло, кілька слів про саму установу, про забезпечення та утримання мешканців.

- Ми - установа Волинської обласної ради, фінансуємося саме звідти. Безпосередньо ми в підпорядкуванні "Департаменту соціального захисту населення", тобто заклад - обласної ради, а нами керує департамент, і саме через цю "цікаву схему" до нас приходять кошти. Фінансування зараз у нас є, однак у зв'язку з ковідом, істотно урізане. Тобто, кошти виділяють на основне утримання: зарплати, енергоносії, медикаменти, харчування та першочергові потреби мешканців.

- Як я зрозумів, гроші виділяються в кінці року і, по суті, згідно минулорічних цін?

- Кошти виділяються на "захищенні" статті, а от на "незахищені", ремонти, придбання меблів, техніки, апаратури, - то з дуже великими проблемами. У нас був поточний ремонт обладнання протипожежної системи і дійшло навіть до питання про можливе закриття установи. Бо поверхи були оббиті вагонкою і від нас вимагали терміновий демонтаж. На щастя, все завершилось добре, гроші знайшли, ремонт зробили, протипожежну сигналізацію облаштували.

- А яка у вас ситуація з ковідом?

- Так сталося, що з другого листопала у нас була повна ізоляція, були старші люди з піджвердженим ПЛР тестом - ковід-хворі. За рахунок власних коштів, якихось своїх фондів ми придбали засоби індивідуального захисту. Наші працівники працювали вахтовим методом, по два тижні проживали з мешканцями пансіонату. Якраз інкубаційний період. Але коли почалася пандемія, нас не лишили з проблемою наодинці. Працівники лікарень допомагали, консультували. Виділяли лаборантів, які робили ПЛР тести. Навчали санітарок. Це дуже важливо відчувати підтримку у такий час! Бо це ще не кінець. Принагідно, всім велике дякую.


ГРОШІ ТРЕБА НА ВСЕ. ПЕРШОЧЕРГОВО - НА ВЕНТИЛЯЦІЮ


- А з чим є проблеми? Зараз медична сфера, будемо відверті, в стагнації, чи всього вистачає?

- У нас є бюджетні надходження і також пенсійні. Мешканці, які у нас проживають, мають пенсії з яких 75% використовується для їхнього утримання. Але ці гроші вже на ремонт та специфічне забезпечення витратити не можемо. Ще у нас є платні послуги, тобто діти чи родичі залишають людину на догляд. Ви ж зрозумійте, у нас тут майже санаторій, тут є всі умови. І догляд, і медичний огляд та соціалізація. Те, чого не вистачає, нам надають волонтери та громадські організації з якими ми тісно співпрацюємо. Фонд Ігоря Палиці дуже допоміг засобами індивідуального захисту, фонд "Дитяча місія України". Звертаємось усюди, де можемо.
За гроші, які зекономили на світлі, з дозволу фінуправління ми купили кисневий концентратор.

Зарплати та "комуналка" це ж не основне для такої установи, ви розумієте. Нам доплат за роботу з хворими немає, як у лікарнях. Ми, в першу чергу, соціальна установа - всі надбавки виплачуємо з власних заощаджень. А благодійні фонди допомагають з тим, що здавалося б мало бути за замовчуванням. Для прикладу памперси, ви знаєте скільки їх потрібно?

- Ні..

- Тут старі люди! Маски, дезінфектори, захисні халати для санітарок, бахіли, захисні щитки, знеболюючі, антибіотики... Ми працюємо, як медики в лікарні.

- А що зараз найбільш потрібне? От щоб хтось з депутатів прочитав і зрозумів - треба допомогти!

- Конкретно - гроші треба на все! А ще конкретніше, нам потрібно зробити вентиляцію. У нас така установа, де лежать хворі старі люди в памперсах, а вентиляції взагалі у нас немає. Санітарки замінюють підгузники по два три рази, щоб не було такого жахливого запаху. Також, ще у 2018 році нам виділили гроші на утеплення фасаду. Пів фасаду ми утеплили, і гроші у нас закінчилися. Ось такі дві у нас нагальні проблеми: фасад та вентилція. Завдяки утепленому фасаду, зекономили гроші і купили концентратор. Маємо з чим порівняти.

БОЛИТЬ ЗАРПЛАТА САНІТАРОК: НА РУКИ ОТРИМУЮТЬ 4000 ГРИВЕНЬ

- Тяжка, не побоюсь цього слова, титанічна праця. А які зарплати у санітарок?

- Ми їм платимо оклад - 4 тисячі. Це питання, яке ставиться постійно до голови адміністрації, до голови обласної ради. Були слухання і в адміністрації, і в раді. Питання зарплати насправді стоїть дуже гостро. Це не гідно, не достойно.

- А що входить в обов'язки санітарки?

- Все! Повний догляд: помити, перевернути, замінити підгузники, обробити рани чи пролежні, обрізати нігті... А головне - вислухати. Це титанічна праця. От чому не зробити мінімальну зарлпату 4700 і від тої зарплати рахувати надбавки? А мінімальна виходить 2300 гривень. Така тарифна сітка. Ми змушені нараховувати до тих 2300 і нічні, і доплати за ризики та перепрацювання. Але в грошах це не відчувається, бо у санітарок низький тарифний розряд.

- І скільки санітарок у вас працює?


- Всього у нас 57 санітарок. Вночі чергує дві санітарки на поверх. А це потрібно обійти, оглянути, допомогти.
Плануємо розширити звісно штат ще на 30 санітарок. Але я розумію, що на таку зарплату дуже важко знайти когось. У нас взагалі працюють дівчата з області, дехто їздить за 50 км до Луцька на роботу.




У НАС НЕ ДОЖИВАЮТЬ. У НАС РОЗПОЧИНАЮТЬ ДРУГЕ ЖИТТЯ


- Все погано?


- Насправді - ні! У нас дуже багато планів. Плануємо відкрити і хоспісне відділення, і зимовий сад зробити. Все у нас все вийде! Ми ще всім покажемо. Зрозумійте, у нас не доживають, у нас розпочинають друге життя. Старші люди соціалізуються, знаходять друзів, ходять на гуртки... Одружуються!
У нас щоразу цікаві заходи, танці, ігри, хто не може бігти - вболіває. Для них часом навіть трошки дивна ця європейськість, яку ми впроваджуємо. Ми шукаємо можливості та знаходимо їх, щоб забезпечити всім необхідним.

- І на завершення, щодо виборів. Мушу запитати. Читав статтю про вас, яку, до слова, вже видалили. Мовляв, "там всі ніщєброди, голосують за гроші"...


- Це написала одна з членів виборчої дільниці, що розсташовувалась у нас в установі. Це підхопили та роздули. Ганебно роздули. Я прочитала, але не виправдовувалась. Бо немає в чому. Бог їм суддя, так називати людей. Так не можна робити. Написали, "вони голосували за гроші". Зачекайте, ніхто не заперечує, що Фонд Ігоря Палиці надавав кошти і допомогу. Але впродовж року, а не перед виборами. Мало того, вони постійно цікавилися що потрібно, та що буде треба ще. Якщо потрібно щось оперативно, то привозили одразу. Великі партії захисних костюмів, медикаментів, солодощів. Вони постійно стільки роблять мешканцям пансіонату! Звісно, будуть голосувати. Це свідомі адекватні дорослі люди, які мають власну думку і бачення.

- Дякую за розмову. Склалось враження, що попри всі, сподіваюсь тимчасові, негаразди, Ви - оптимістка?

- Коли я прийшла на цю посаду у мене був чіткий план на рік. Я зробила все. З заробітною платою та розширенням штату - розберемось! Ця ситуація, яка сталася у світі дала можливість переоцінити та зрозуміти, що є важливим, а що ні. Коли був місяць карантину, страшно було приходити. Нікого немає, таке відчуття що ти на війні. Душа розривається. Тому треба підходити до всього з добром, цінувати людей, цінувати взаємини, які є у вас в соціумі. Маєте зайві кошти - принесіть їм щось, вони ж радіють, як малі діти. Старість чекає всіх.





Розмовляв Андрій Базака.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
CEKC Знaкoмствa - здеcь все девки дaют в пoпу и бepут в pот, бeз дeнeг и oтношeний, все бeсплатнo и анoнимнo! Зaxоди и выбeрай дeвку ----- http://bit.do/secro
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні