Імпортні та вітчизняні овочі: які купувати дешевше?

0
0
Імпортні та вітчизняні овочі: які купувати дешевше?
Вітчизняні овочі коштують дорожче, ніж імпортні, тому що у їхню ціну закладають вартість обігріву теплиць.

З-за кордону цього року стали везти на 90% менше цибулі, ніж у минулому. Падіння імпорту картоплі, капусти та часнику склало 70%, пише "Сьогодні".

"Більше 40% овочів в Україну ми завозимо з Туреччини. Близько 10% – це Нідерланди, Іспанія, Польща. До 5% – Китай та Ізраїль. Єгипетські овочі також присутні, грузинські, німецькі", – підрахувала заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Наталя Зарицька.

З вирощуванням вітчизняних овочів особливих проблем немає. А засилля імпорту на ринку викликано нестачею овочесховищ. Щоб вітчизняні продукти не гнили і не в'янули, в сховищах потрібно підтримувати відповідну температуру і вологість.

Це позначається і на якості, і на ціні, визнають продавці.

"Вітчизняний товар зараз дорожчий, тому що люди опалюють теплиці. Зазвичай він дорожчий у закупівлі. Імпортний товар привозять великими партіями, і він в рази дешевший", – розповідає продавчиня Мар'яна.

Саме тому стрімко дорожчають помідори та огірки. Але деякі овочі навпаки дешевшають. За підрахунками Зарицької, це цибуля, капуста, буряк, морква і картопля – "борщовий набір".

"Тут споживач може заощадити. Але ми прогнозуємо, що така динаміка буде спостерігатися недовго. Та й традиційно під Новий рік ряд овочів дорожчає. Також будуть дорожчими петрушка, кріп і зелень", – прогнозує експерт.

За якістю вітчизняні та зарубіжні овочі не відрізняються, кажуть дієтологи. Але в імпортних вище ризик наявності нітратів і пестицидів – щоб продукти довше залишалися свіжими. Тому якщо овоч дуже великий, не має властивого йому запаху і довго залишається свіжим без холодильника – краще такий не їсти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні