Що зміниться у ЗНО-2021: подробиці. ФОТО

0
0
Що зміниться у ЗНО-2021: подробиці. ФОТО
Сьогодні, 27 листопада, відбулась онлайн-конференція за участі представників ЛРЦОЯО (Львівський регіональний центр оцінювання якості освти) з питань проведення ЗНО-2021.




Директорка ЛРЦОЯО Лариса Середяк заявила: повернення до вступних іспитів у ВУЗі не буде в жодному разі!

Орієнтовно у 2021 році сесії ЗНО будуть проходити у період з травня по липень.



Чому буде запроваджена здача 4 обов’язкових предметів замість традиційних 3?

Раніше батьки неодноразово нарікали, що випускники добре вчать лише 3 предмети, ті, які необхідні їм для вступу до вищого навчального закладу. МОН прислухалося до цієї думки, і запровадило четвертий обов’язковий предмет.

Але це ще не кінець, скоро обов’язковими для здачі стануть також і 5, і 6 предмети. МОН вважає, що молода людина, яка залишає школу, повинна добре знати не тільки іноземну мову, а й математику, історію, біологію, фізику та інші науки.

Тож у 2021 році для отримання документу про отримання повної середньої освіти кожен учень загальноосвітньої школи, а також студент коледжу повинен буде складати ДПА та ЗНО.



•Першим обов’язковим предметом для здачі буде, як і раніше, українська мова.
•Другим обов’язкових предметом вперше за всю історію проведення ЗНО в Україні стане математика.
•Третім обов’язковим предметом учень може обрати до здачі історію України чи іноземну мову (яку саме - на вибір).
•Четвертий предмет учасник ЗНО-2021 має обрати самостійно зі списку інших 11 запропонованих предметів.
•Для вступу у ВНЗ тепер можна також обрати 5 предмет для здачі.



У чому полягають відмінності здачі ЗНО 2021 із попередніми роками

Українська мова та література

Учням та студентам вперше надано можливість вибору форми здачі ЗНО з української мови. Всі попередні роки у комплексі до завдань з цього предмету обов’язково були включені тестові завдання з української літератури. У 2021 ж році з’явилася можливість здавати українську мову без них.

Ті учасники ЗНО, які мають намір вступити на технічні спеціальності, можуть обрати для себе спрощений варіант здачі тесту. На виконання завдань з української мови буде виділено 150 хвилин.

Варто зазначити, що відкрите завдання кожного зошиту з української мови – твір, буде і надалі залишатися обов’язковим. Максимальна оцінка ДПА, яку учасник зможе отримати за виконання тестів стандартного рівня складності становить 12 балів. Для вступу у ВУЗ всі завдання будуть оцінюватися по 100-бальній шкалі.

Якщо учень чи студент вибере для себе варіант здачі ЗНО не тільки з мови, а й з літератури, то на розв’язок тестового зошита йому буде виділено 210 хвилин.

За такий зошит буде ставитись відразу 3 оцінки. Перша, за 12-бальною шкалою піде у додаток до атестату про повну середню освіту; друга, по 100-бальній шкалі, – буде рахуватись як оцінка окремо з української мови, і третя, теж по 100-бальній шкалі, як оцінка окремо за завдання з літератури. У такому зошиті теж присутня обов’язкова відкрита частина – твір з української мови.

Вибір рівня складності залишається за самими учнями.

Важливо пам’ятати, що окремо на кожну спеціальність МОН виносить окремий предмет. Тобто, для однієї спеціальності може бути потрібна лише українська мова. А для іншої обов’язковою умовою є здача ЗНО не тільки з мови, а й з літератури.

Математика

Другою інновацією у 2021 році стане обов’язкова здача всіма учасниками математики як обов’язкового предмету не тільки для отримання свідоцтва про повну середню освіту, а й для вступу у ВНЗ. Рішення включити математику до обов’язкових предметів прийняли ще 2 роки тому.

Тестові зошити з математики теж матимуть 2 рівні складності – стандартний та поглиблений. У поглибленому рівні будуть присутні 6 додаткових завдань.

Стандартний зошит буде оцінюватися по шкалі у 12 балів. Профільний рівень мають обрати ті учасники, яким математика необхідна для вступу до вищого навчального закладу. Таку роботу будуть оцінювати по 100-бальній шкалі.

Важливо те, що як у профільному рівні, так і в стандартному, на останніх сторінках тестових зошитів будуть розміщені математичні формули та подані рисунки об’ємних фігур. Це буде зроблено для того, щоб полегшити учасникам здачу предмету.

Увага! Ті учні та студенти, які вивчали математику на профільному рівні, в обов’язковому порядку повинні реєструватися саме для здачі ЗНО з математики поглибленого рівня. Це стосується також усіх інших учасників, які вивчали певні предмети профільно. Наприклад, якщо учень вчився у класі, профільним предметом у якому була англійська мова, то при реєстрації він в обов’язковому порядку має вибирати поглиблений рівень складності цієї ж мови на ЗНО.

Історія України

Історію України учасники ЗНО-2021 тепер також будуть складати за новими правилами. Для рівня «стандарт» учню чи студенту необхідно буде дати відповіді на тестові завдання з історії України періоду XX-XXI століття, які розміщуються у другій половині зошиту. Таке завдання буде оцінюватися по 12-бальній шкалі як підсумкова оцінка з ДПА.

Ті учасники, які хочуть здавати Історію України як один із предметів на вступ до ВНЗ, повинні виконати всі завдання тестового зошиту. Оцінювати таку роботу будуть вже по 100-бальній шкалі.

Інші зміни у проведенні ЗНО-2021

1.Для вступу у ВУЗи будуть дійсними сертифікати 2018-2021 років.
2.Реєстрація на здачу ЗНО-2021 буде починатися з лютого і проводитися у режимі «онлайн».
3.Абітурієнти мають право подавати документи на вступ не більш ніж до 5 спеціальностей бюджету державного чи регіонального значення.
4.В цей же час, вони можуть подавати до 30 заяв до вступу на контрактну форму навчання.



На сайті Львівського РЦОЯО уже доступні оновлені тренувальні завдання, наближені за змістом до реального іспиту.

Важливо! У 2021 році для вступу на магістратуру буде обов’язковою умовою здача ЗНО з іноземної мови. Цього року це правило буде стосуватися також всіх бакалаврів аграрних, педагогічних та військових спеціальностей.

Проведення пробного ЗНО

Пробне ЗНО буде проведене у будь-якому випадку. МОН підготувало 7 різних варіантів ситуації, за якими Україна буде знаходитися у карантинних зонах від зеленого до червоного рівнів.

Вартість пробного ЗНО буде становити від 240 до 270 гривень. Здавати учасник може будь-який предмет. Різні предмети будуть здаватися в один день, у одному й тому самому пункті тестування.

Реєстрація на пробне ЗНО буде продовжуватися у період із 5 по 19 січня 2021 року, в той час як у школярів будуть зимові канікули.

Оплатити участь у пробному тестування можна буде через Приватбанк. У випадку необхідності повернення частини чи повної суми коштів за пробне ЗНО, функція здійснення виплат також покладається на вищезазначену установу. Якщо частина коштів буде не використана повністю, вона обов’язково повернеться на рахунок учасника ЗНО.

До слова, виплатою коштів за пробне ЗНО-2020 року (яке не відбулося) також керує Приватбанк. За словами його представників, кошти перерахували уже більш ніж 70% учасників. Всім платникам гроші планують повернути вже до 1 грудня 2020 року.

У чому полягає причина підвищення вартості проведення тестування у 2021 році?

Подорожчання пов’язане з підвищенням вартості комунальних послуг, вартості друку тестових зошитів у поліграфії.

Також частина цієї суми буде витрачена на придбання засобів індивідуального захисту для учасників, учнів та педагогів; купівлю антисептиків; оплату праці всіх залучених осіб. Точна вартість проведення пробного тестування буде порахована та оприлюднена до 9 грудня. Із кожним зареєстрованим учасником буде укладено електронну оферту.

Ціни на тестові зошити з різних предметів, до слова, теж різні. Наприклад, зошити з німецької, французької та іспанської мов коштують дешевше, оскільки друкуються обмеженим невеликим тиражем.

Такі предмети як українська мова, англійська, історія є обов’язковими, і для них необхідна більше кількість зошитів. Зазвичай вони друкуються в поліграфії на замовлення, на умовах тендеру.

Важливо! Пробне ЗНО є справою добровільною, проте зазвичай не менше 51% усіх студентів та учнів бере у ньому участь. У 2021 році діти, які пробне тестування не здавали, скаржились на великий моральний тиск та загальні розгубленість під час проходження іспиту.

Як буде проходити тестування в умовах карантину?

У 2021 році принцип розподілу учасників за пунктами тестування буде наступним: центр проведення ЗНО має бути максимально наближеним до фактичної адреси проживання кожного учасника. У випадку, якщо на 1 пункт проведення ЗНО буде зареєстровано менше 31 особи, його будуть переносити до найближчого аналогічного.

В одній аудиторії, як і в попередні роки, буде розміщено не більше 15 учасників ЗНО. У всіх присутніх в обов’язковому порядку будуть засоби індивідуального захисту (маски, антисептики), а саму процедуру проведуть з урахуванням всіх чинних карантинних вимог.

Як показав досвід, за час проведення ЗНО-2020 випадків масових заражень учнів та студентів COVID-19 виявлено не було.

Крім того, у 2024 році МОН збирається запровадити ЗНО також і для дев’ятикласників. До цього у таких дітей були лише іспити у форматі ДПА.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні