Українці вперше за роки незалежності віддають перевагу україномовним книжкам

0
1
Українці вперше за роки незалежності віддають перевагу україномовним книжкам
За часи незалежності України вперше українські читачі почали надавати перевагу саме україномовним книжкам.

32% людей читають українською проти 27% - російською, повідомили у соціологічному дослідженні "Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання" опублікованому Українським інститутом книги.

"Відносна більшість українців надають перевагу українській мові книжок - 32% проти 24% у 2018 році. Втім, частка тих, хто надає перевагу російській мові, несуттєво змінилася з 2018 року і зараз становить 27% - зростання частки прихильників україномовних книжок відбулося внаслідок двомовних (яким все одно), яка скоротилася з 45% в 2018 до 41% в 2020. Серед щоденних читачів частка прихильників української та російської мов є однаковою", - повідомили у результатах дослідження.

74% читачів друкованих книг читали українською мовою, 65% читачів електронних книг читали українською мовою і 67% слухачів аудіокнижок слухали книжки українською мовою. Результати дослідження показують, що переважна частина дітей (56%) для читання обирають українську книжку у ситуації, коли є така сама російська книжка. Гіпотезою дослідження є те, що читання позитивно впливає на стресостійкість, адже прочитані книжки допомагають сформулювати нову життєву парадигму і знайти шляхи виходу з кризи.

Дослідження проводили у два етапи: якісний етап дослідження (проводився методом фокус-групових дискусій) та кількісний етап дослідження (проводився методом масових особистих опитувань). У серпні-вересні 2020 року провели 8 фокус-груп з дорослими респондентами 18-59 років та 16 фокус-груп з дітьми 6-17 років.

Кількісне дослідження проводили методом особистих інтерв'ю вдома у респондентів в серпні-вересні 2020 року по всій Україні, за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей та АР Крим. Опитали 2100 дорослих віком 15-59 років та 1800 дітей віком 6-17 років.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні