У Чорнобилі сильно скаче радіаційний фон

2
0
У Чорнобилі сильно скаче радіаційний фон
Місцями зафіксований рівень радіаційного забруднення перевищує норму в сотні разів, але держагентство з управління зоною пояснює це повіркою датчиків.

У Чорнобильській зоні з 17 листопада фіксують аномальні коливання рівня радіаційного забруднення - місцями воно перевищує норму в сотні разів. При цьому влада пояснює це повіркою метеорологічних датчиків. Про це повідомляє екологічна група Save Dnipro у четвер, 26 листопада.

Зокрема, 17 і 18 листопада на станції моніторингу біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 різко підскочили показники радіаційного забруднення.

"Показники 17 листопада о 18:08 досягли неймовірних 124 000 Нзв/год, тоді як стандартними навіть для цієї забрудненої місцевості є 210 Нзв/год, що майже в 600 разів менше, а 18 листопада об 11:45 на сусідній станції Озеро для охолодження - 62 400 Нзв/год, тобто майже в 300 разів вище від звичайного значення", - сказали активісти.

Як нагадали екологи, саме 18 листопада до нового сховища СВЯП-2 вперше було перевантажено відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) для тривалого зберігання (до 100 років). Save Dnipro були схильні зв'язати стрибки радіаційного фону саме з цим, але фахівці-консультанти стверджують, що таке забруднення від переміщення відпрацьованого ядерного палива неможливе.

"Мовляв, те паливо, яке офіційно готують на заховання, ретельно закупорюють в контейнерах, які повинні захищати від радіації. Тому питання, чому в день і напередодні завантаження ВЯП відбувалися такі надзвичайно високі стрибки радіації, залишається відкритим. Або експерти помиляються", - додали в Save Dnipro.

Зазначається, що радіаційний фон стрибав в сотні, а то й тисячі разів на майже всіх вимірювальних постах в зоні відчуження. Пост моніторингу в колишньому селі Стечанка 17 листопада о 10:55 зафіксував показник в 117 000 Нзв/год, і таких перевищень в зоні в той день зафіксовано цілих три.

Перевищення помітили і за межами зони. Зокрема, в селі Горностайпіль Вишгородського району, Київської області, (населення 1100 осіб) 17 листопада об 11:00 радіаційне забруднення досягло надзвичайних 87 620 Нзв/год. Звичайний фон для такої місцевості - 70-100 Нзв/год.

Такі стрибки радіації продовжилися і після 18 листопада. Вона фіксувалася в наступні дні, в тому числі і 25 листопада, кажуть у Save Dnipro.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То добре що скаче, бо хто не скаче той москаль.
Відповісти
подібне на неконтрольовану ядерну реакцію. якщо другий раз шандарахне, то пів-україни стане чорнобильською зоною
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні