--> Різдвяний піст: як дотримуватися та чим харчуватися | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Різдвяний піст: як дотримуватися та чим харчуватися

0
1
Різдвяний піст: як дотримуватися та чим харчуватися
28 листопада розпочнеться 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня. Цей піст - найдовший, але й останній у цьому році. Його ще називають Чотиридесятницею. У часи раннього християнства віруючі постили 7 днів перед Різдвом, але з XII ст. тривалість посту збільшили, пише Газета.

У цей час християни східного обряду не їдять м'яса, молочних продуктів та яєць. У понеділок, середу та п'ятницю заборонено вживати рибу й пити вино. Також діють заборони на розваги. У певні ж дні посту дозволяється побалувати себе рибою, сухофруктами, хлібом, кашами, фруктами і навіть вином.

Різдвяний піст ділиться на 2 періоди:

Із 28 листопада до 19 грудня. По понеділках, середах і п'ятницях - сухоїдіння. По вівторках і четвергах - гарячі страви з рослинним маслом. У вихідні дозволяється риба і вино.

Та з 20 грудня по 5 січня. Період, коли піст посилюється. Риба і вино заборонені.

Дозволяється до пісних страв додавати трохи олії і рибу. У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без масла, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без масла. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з маслом. У вихідні дні можна рибу і вино.

У Різдвяний піст не можна: злитися, лукавити, сваритися, засуджувати кого-небудь, робити наклепи. В час Різдвяного посту заборонено гуляти весілля і тим більше вінчатися. Проте, хрестити дітей можна будь-коли. Не варто також займатися сексом.

Найбільш строгий пісний день припадає на Святвечір, 6 січня, тобто вечір напередодні Різдва. Цілий день віряни повинні утримуватися від їжі, поки на небі не з'явиться перша зірка. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з маслом і традиційна солодка каша - сочиво.

Трохи поблажок в меню під час Різдвяного посту діє у великі свята і дні вшанування святих: Введення в Храм Пресвятої Богородиці 4 грудня, Андрія Первозванного 13 грудня, Миколи Чудотворця 19 грудня.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні