На Полтавщині відремонтували дорогу за 127 мільйонів доларів

0
-1
На Полтавщині відремонтували дорогу за 127 мільйонів доларів
Десять років гарантії дають підрядники на відремонтовану ділянку дороги Київ–Харків у межах Полтавщини. Її укладали майже 10 років, двічі розривали контракти із виконавцями робіт і, зрештою, повністю відкрили для руху автівок. Нова ділянка – протяжністю майже 85 кілометрів, має по дві смуги руху в обох напрямках. І коштувала вона майже 130 мільйонів доларів.

Пише Суспільне.

По дорозі від Лубен до Полтави щодоби проїжджає не менше 20 тисяч автівок. Це траса міжнародного значення Київ–Харків. Раніше тут водії рухалися двома смугами, а тепер їх зробили чотири – по дві у кожному напрямку, розповів керівник обласної Служби автодоріг.

«Це розвантажує трафік, пришвидшує пересування між Києвом, Полтавою та Харковом», − каже начальник обласної Служби автодоріг Іван Краповницький.

Щоб відремонтувати майже 85 кілометрів дороги, пішло 700 тисяч тонн асфальтобетону. Товщина покриття сягає метра.

Витратили на це 127 мільйонів доларів. Усі гроші – від Світового банку. Розпочали роботи 2013, проте двічі розривали контракти із підрядниками.

«Був перший підрядник з Італії, який працював у період підготовки до «Євро-2012», ці об’єкти не були завершені, кинуті. Зараз відбуваються якісь судові процеси. Далі був підрядник із Китаю, так само розпочали… Навіть не розпочали, розривались контракти. І зараз ми говоримо, що 3 організації – два українських і турецький підрядники – завершили цю дорогу Там було 5 ділянок, був тендер Світового банку, одна компанія виграла 2-3 лоти, а хтось по одному», − повідомив голова Укравтодору Олександр Кубраков.

«Дорога нам дісталася в незавершеному стані, так би мовити. Було багато зруйновано покриття, яке влаштоване попередніми підрядниками», − каже представник підрядної організації Дмитро Ходякевич.

Нові підрядні організації у деяких місцях покриття відновлювали, а в деяких прокладали заново. На це пішло близько року.

«В основному роботи завершені асфальтобетонні. Влаштовано дорожню розмітку, бар’єрне огородження, дорожні знаки. І зараз на завершальній стадії ведуться роботи по влаштуванню місцевих проїздів та примикань до основної дороги», − каже Дмитро Ходякевич.

Облаштування дороги мають завершити до кінця року. А відкривали для руху нові ділянки поступово із вересня і до сьогодні. Проте за весь час ремонту рух трасою не припиняли, каже Іван Краповницький.

«Влаштовувалась так звана «перекидка». Були деякі труднощі, складнощі, але це вимушене явище. Рух ніколи не переривався. Навіть у складні періоди взимку, коли потрібно виконувати зимове утримання дороги», − повідомив начальник обласної Служби автодоріг Іван Краповницький.

«Під час будівництва розроблялися тимчасові схеми організації дорожнього руху, які затверджувались відповідними органами. І на основі цих схем виставлялися дорожні знаки, наносилася розмітка», − каже представник підрядної організації Сергій Кравець.

За словами підрядників, це нове дорожнє покриття має прослугувати щонайменше 10 років.

«Звичайно, такі дороги слугують не 10 років, це ми говоримо, що 30 років десь цикл цих доріг, якщо їх нормально експлуатувати, якщо вчасно робити влаштування верхнього шару, то можуть слугувати набагато довше», − каже Олександр Кубраков.

У межах Полтавщини загалом 303 кілометри траси Київ – Харків. Із них понад 200 кілометрів – відремонтовані і мають по 2 смуги руху у кожному напрямку.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні