--> Супутник Юпітера світиться в темряві через радіацію | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Супутник Юпітера світиться в темряві через радіацію

1
-5
Супутник Юпітера світиться в темряві через радіацію
Ми бачимо Місяць завдяки відбитому сонячному світлу. А ось супутник Юпітера Європу можна побачити завдяки іонізуючому випромінюванню, яке випускає газовий гігант. Найцікавіше, що лід на Європі світиться різними кольорами.

Пише ІА Цікавості.

Вчені NASA дійшли висновку, що супутник Юпітера Європа світиться в темряві через постійне бомбардування високоенергетичними частинками.

Із Землі можна побачити Місяць завдяки світлу Сонця, яке відбивається від нашого супутника. Це ж характерно і для більшості небесних тіл нашої системи. Однак у супутників Юпітера ситуація інша: вони світяться не через відбиття сонячного випромінювання, а завдяки радіоактивному випромінюванню, яке генерує планета-гігант.

Щоб зрозуміти, який вплив таке випромінювання має на поверхню Європи — одного зі супутників Юпітера, покритої товстим шаром льоду, під яким, можливо, знаходиться океан, — вчені NASA побудували модель супутника у своїй лабораторії. Отриманий макет бомбардували зарядженими частинками, імітуючи випромінювання Юпітера, яке впливає на реальний супутник.

Спочатку метою експерименту було дослідити вплив такого опромінення на стабільність органічних сполук. Вчені виявили, що коли лід на Європі, що містить сульфат магнію і хлорид натрію, потрапляє на поверхню з внутрішніх шарів, він починає світитися в темряві. Найцікавіше, що світіння змінюється в залежності від складу льоду. Це означає, що «темна» сторона Європи насправді «оздоблена» різними кольоровими плямами з відмінною яскравістю.

Це світіння обумовлене тим, що молекули води поглинають високоенергетичне випромінювання, а потім знову випромінюють світло, але вже у видимому діапазоні довжин хвиль. Астрономи очікували, що лід Європи буде світитися під впливом радіації, проте зміна кольору світіння була несподіванкою для вчених. Відкриття дозволить використовувати характеристики світіння Європи для отримання більшої кількості даних про її внутрішню будову.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
різний колір світіння свідчить про наявність в льоду різних домішок. дивним видається те, що Юпітер, який начебто опромінює Європу, сам по собі не світиться, а лише відбиває сонячне світло
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні