--> Вітчизняні сховища заповнені, але Україна починає імпортувати картоплю з Польщі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Вітчизняні сховища заповнені, але Україна починає імпортувати картоплю з Польщі

1
2
Вітчизняні сховища заповнені, але Україна починає імпортувати картоплю з Польщі
Україна почала імпортувати картоплю з Польщі, бо там вона дешевша, ніж в Україні.

Про це повідомив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, передає gazeta.ua.

Аналітики кажуть, коли вітчизняні сховища заповнені продукцією, імпорт картоплі є дуже неприємним сигналом. З їхніх слів, можливо, українським фермерам доведеться теж знижувати ціни на свою продукцію. Виникає ризик, що вони недоотримають кошти для розвитку виробництва в наступному році.

"Протягом двох років ми імпортуємо продукцію з РФ і Білорусі. Цього року почали з Нідерландів і зараз - з Польщі. Це пояснюється тим, що в Польщі істотно впали ціни і споживання картоплі сегментами ХоРеКа і переробки за рахунок карантинних локдаунів. Великі обсяги продукції "тиснуть" на ціни, які падають нижче собівартості", - пояснює Тарас Баштанник.

"Ціни на картоплю в Україні вдвічі вищі, ніж ціни в Польщі. Ряд великих українських виробників почав підвищувати відпускні ціни на продукцію. Підприємці повідомляють, що урожай картоплі в 2020 році був нижчим, ніж у 2019, тому очікують подальшого зростання цін", - каже Баштанник.

За його словами, зараз оптові ціни на картоплю в Україні на 40% нижчі, ніж у цей же час минулого року. Картоплярі вважають таку ситуацію несправедливою.

"В ЄС вже прибрано картоплі на кілька мільйонів тонн більше, ніж регіон може спожити у зв'язку з різким зниженням попиту з боку підприємств громадського харчування. Надлишок продукції буде впливати на ціни. Ми не зможемо уникнути чергового витка імпорту, якщо місцеві виробники будуть утримувати ціни на високому рівні", - пояснює економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

Щотижневі огляди ринку картоплі показують, що ціни на картоплю в Україні вже зараз вище, ніж в Грузії та Молдові. А саме Молдова протягом декількох років була основним експортним ринком для української картоплі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А все тому що польський фермер отримує державну дотацію, а в нас думають якби отого фермера облапошити!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні