Виборча «карусель»: у Луцьку на дільниці виявили бюлетень з першого туру

4
-2
Виборча «карусель»: у Луцьку на дільниці виявили бюлетень з першого туру
У Луцьку на виборчій дільниць №45, розташованій у головному корпусі Волинського національного університету імені Лесі Українки, на проспекті Волі, зафіксували порушення. Там члени комісії виявили бюлетень з першого туру виборів, що може, ймовірно, свідчити про застосування технології фальсифікації виборів, пише Волинь.

Як розповів голова правління Волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак, на цій дільниці спостерігачі зафіксували факт вкидання в скриньку для голосування предмета схожого на бюлетеня, який мав вигляд бюлетеня в першому турі, де було 11 кандидатів для голосування за міського голову.

Юрій Кресак каже, що факт виявлення цього бюлетеня може свідчити про те, що могла бути застосована давня технологія фальсифікації виборів – «карусель». Для того, щоби запустити виборчу карусель, потрібно винести із дільниці чистий бюлетень.

«Один чистий бюлетень виносять, потім бюлетень з цієї дільниці продають, ставлячи відмітку за якогось із кандидатів. Таким способом можна накинути від 5 до 15 відсотків голосів виборців. Усе залежить від того, наскільки добре організована ця злочинна схема», – пояснив він.

Щоб запустити виборчу карусель, потрібно винести із дільниці бюлетень. Один бюлетень виносять, потім продають бюлетень з цієї дільниці за чистий, ставлячи відмітку за якогось із кандидатів. Таким способом можна накинути від 5 до 15 відсотків голосів виборців. Усе залежить від того, наскільки добре організована ця злочинна схема.

Про інцидент уже повідомили поліцію. Наразі цей предмет лежить у скриньці для голосування. Його дістануть після 20-ї години, коли дільниця закриється і розпочнеться процес підрахунку голосів.

Що може бути підтвердженням ймовірної «каруселі» – це те, що одного бюлетеня із цієї дільниці може не вистачати. Але злочинці можуть бути спритнішими, вони можуть останнього, хто буде замикати цю процедуру «каруселі», попросити, аби він вкинув одразу два бюлетені в скриньку. Тоді взагалі, каже Юрій Юрійович, буде важко визначити і довести щось, адже комісія вийме зі скриньки цей предмет, а справу вже зроблено, і визначити, чи була застосована «карусель» чи ні – буде неможливо.

Як зазначив Юрій Кресак, єдине, що може опосередковано свідчити про те, хто організував цю карусель – це результати.

«Якщо результат буде зі значною аномальною перевагою на цій дільниці за якогось із кандидатів, то це може бути сприйнято іншими виборцями – як результат фальсифікування виборчого процесу. До цієї дільниці буде прискіплива увага. Багато хто залишиться на ніч, щоб подивитися, як все відбудеться. І можна буде потім витребувати протокол про підрахунок голосів», – пояснив він.

Голова комітету виборців каже, аби попередити такі випадки, потрібно на дільницях ставити камери. Схема «каруселі» має кримінальний характер, і за її застосування, виконавцям і учасникам може загрожувати термін від 2 до 7 років.

Довідково:

«Карусе́ль» — метод фальсифікації виборів. «Карусель» є сленговим терміном, який «використовується у практиці виборчого права для позначення технології фальсифікації результатів виборів шляхом здійснення підкупу виборців біля виборчої дільниці за круговим принципом». Суть цієї технології така: виборець виносить із приміщення виборчої дільниці свій незаповнений бюлетень і віддає його старшому виконавцеві шахрайської групи.

Далі на цьому бюлетені ставиться позначка за потрібного кандидата, і в такому вигляді бюлетень передається наступному з учасників «каруселі». Цей учасник, прийшовши на дільницю, ховає виданий йому незаповнений бюлетень, а до урни кидає бюлетень із попередньо поставленою відповідною позначкою. Незаповнений бюлетень після виходу з дільниці передається старшому групи, і далі «карусель» прокручується потрібну кількість разів. Цю технологію фальсифікації виборів використовували в кінці 90-х – на початку 2000-х років.

До слова, голова Луцької міської ТВК Марія Парфенюк, розповіла, що чотири бюлетені з першого туру виборів міського голови у Луцьку не дорахували. Цей бюлетень на дільниці №45 може бути одним із них.

Голова правління Волинського відділення Комітету виборців України розповів, що у Луцьку на виборах сьогодні мав місце ще один випадок. На виборчій дільниці №54, розташованій у коледжі бізнесу, технологій і права, що на проспекті Волі, батько і донька не змогли проголосувати по тій причині, що вони не були включені до реєстру виборців, притім що вони голосували у першому турі.

Відомо, що вони зареєстровані в будинку на вулиці Максима Кривоноса, 9-а. цього будинку не виявилося взагалі в списку виборців. Невідомо поки, чи там проживають лиша батько і донька,чи були ще інші виборці, які не могли також проголосувати. Члени комісії по цьому вмипадку склали відповідний акт, і тоді у реєстрі виборців з’ясовуватимуть, чому так сталось, що люди не змогли проголосувати.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну всім зрозуміло, що ВНУ - махровий адмінресурс папіка
Відповісти
Отак і обрали мера!
Відповісти
Отак і обрали мера!
Відповісти
перепишіть це місто на кота
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні