Переплив океан. В Африці знайшли кістки динозавра, якого там не повинно бути

0
-4
Переплив океан. В Африці знайшли кістки динозавра, якого там не повинно бути
Міжнародна група вчених вивчила рештки качкодзьобого динозавра, які були знайдені в Марокко, і дійшла висновку, що ця тварина виявилася там, перепливши океан.

Пише НВ.

Динозаври цієї групи еволюціонували в Північній Америці, поширилися в Південну Америку, Азію, Європу і, нарешті, в Африку, впевнені дослідники.

Тварина, яка отримала офіційну назву Ajnabia odysseus жила в Марокко в кінці крейдяного періоду, приблизно 66 мільйонів років тому. Ajnabia був представником динозаврів-качкодзьобів. Представники цієї групи харчувалися рослинами і виростали до 15 метрів в довжину. Але новий динозавр був крихітним в порівнянні зі своїми побратимами — всього 3 метри в довжину, тобто розміром з поні.

Виявлення нової скам’янілості в шахті в декількох годинах їзди від Касабланки було «останнім, чого можна було очікувати в світі», — сказав доктор Ніколас Лонгріч з Центру еволюції Мілнера в Університеті Бата, який керував дослідженням. Доктор Лонгрич сказав: «Це було так само недоречно, як знайти кенгуру в Шотландії. Африка була повністю ізольована водою — так як же вони туди потрапили?».

Вивчення характерних зубів і щелепних кісток Ajnabia показує, що рептилія належала до Lambeosaurinae, підродини качкодзьобих динозаврів з хитромудрими кістлявими гребенями на голові. Ламбеозаври еволюціонували в Північній Америці, перш ніж поширилися в Азії і Європі, але ніколи раніше не зустрічалися в Африці.

Оскільки в той час Африка була ізольована глибокими океанами, динозаври мали подолати сотні кілометрів відкритої води, сплавляючись за уламками або пливучи, щоб колонізувати континент. Ці істоти, ймовірно, були хорошими плавцями — у них були великі хвости і потужні ноги, їх часто можна було знайти в річкових відкладеннях і морських скелях, тому вони могли просто проплисти велику відстань.

«Шерлок Холмс сказав, що як тільки ви усунете неможливе, все, що залишиться, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою. Дістатися до Африки було неможливо. Ці динозаври з’явилися через багато часу після того, як континентальний дрейф розділив континенти, і у нас немає свідчень існування сухопутних мостів. Геологія говорить нам, що Африка була ізольована океанами. Якщо так, то єдиний спосіб дістатися туди — це дістатися за водою», — сказав Лонгрич.

У зв’язку з цим подвигом динозавра і назвали Ajnabia odysseus. Аджнабі по-арабськи означає «іноземець», а Одіссей — це ім'я грецького мореплавця.

Переходи через океан — рідкісні і неймовірні події, але вони спостерігалися в історичні часи. В одному випадку зелені ігуани подорожували між островами Карибського моря під час урагану. В іншому випадку черепаха з Сейшельських островів пропливла сотні кілометрів через Індійський океан, щоб висадитися в Африці.

«За мільйони років, — сказав Лонгрич, — події, що відбуваються раз на століття, швидше за все, відбудуться багато разів. Переходи через океан необхідні, щоб пояснити, як лемури і бегемоти потрапили на Мадагаскар або як мавпи і гризуни перейшли з Африки до Південної Америки»

Доктор Нур-Еддін Джаліл з Музею природної історії Університету Сорбонни (Франція) сказав: «Низка неймовірних подій (перетин океану динозавром, скам’янілість наземних тварин в морському середовищі) підкреслює рідкість нашої знахідки і, отже, її важливість».
Теги: Динозаври
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні