Конфлікт Франції та Туреччини: Ердоган закликав не купляти французькі товари

0
-1
Конфлікт Франції та Туреччини: Ердоган закликав не купляти французькі товари
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав громадян країни бойкотувати товари французького виробництва. Раніше Франція відкликала свого посла в Туреччині для консультацій через висловлювання Ердогана про психічне здоров’я французького президента Макрона та його позицію щодо радикального ісламізму.

Повідомляє Суспільне медіа.

Чого хоче Ердоган
Як повідомляє BBC, Ердоган закликав до бойкоту під час виступу на турецькому телебаченні. Також він закликав світових лідерів захистити мусульман, якщо у Франції "розпочнуться їхні утиски".

"Ніколи не давайте кредит на товари з французькою етикеткою, не купуйте їх", – закликав він.

Ердоган заявив, що тепер мусульман "піддають переслідуванням, подібним до тих, що були проти євреїв у Європі перед Другою світовою війною", та закликав європейських лідерів вплинути на президента Франції, щоб він припинив "кампанію ненависті".

"У західних країнах стає все важче бути мусульманином і вести ісламський спосіб життя", – зауважив турецький президент на заході, організованому на честь свята дня народження пророка Мухаммеда в Анкарі.

Окрім того, президент Туреччини піддав гострій критиці президента Франції Емманюеля Макрона за обіцянку захищати секуляризм від радикального ісламу, яку він зробив після вбивства вчителя Самуеля Паті.

Через що конфлікт
Після заяви Макрона щодо ісламізму Ердоган сказав, що президенту Франції необхідна перевірка психічного здоров'я.

"У чому проблема Макрона з ісламом? Яка у нього проблема з мусульманами? Макрону потрібне якесь психічне лікування. Що ще можна сказати про главу держави, який не вірить у свободу релігії й поводиться таким чином проти мільйонів людей різних віросповідань, які живуть в його власній країні?", – заявив Ердоган, виступаючи на засіданні Партії справедливості та розвитку в Кайсері.

З огляду на слова турецького президента Франція відкликала свого посла в Туреччині для консультацій. Офіційний Париж засудив коментарі Ердогана та назвав їх "неприйнятими".

Вбивство Самюеля Паті
Макрон пообіцяв придушити радикальний ісламізм у Франції після того, як країну сколихнуло вбивство вчителя Семюеля Паті. 16 жовтня у французькому місті Конфлан-Сен-Онорін неподалік Парижа чоловік обезголовив учителя історії Самуеля Паті, вигукуючи ісламістські гасла.

Вбивцю під час затримання ліквідувала поліція. Згодом з’ясувалося, що він народився в РФ.

Паті на уроках розповідав студентам про свободу слова та показував карикатури на пророка Мухаммеда. Зокрема, він використав карикатури журналу Charlie Hebdo як приклад свободи вираження думки.

Французьке суспільство гостро відреагувало на вбивство вчителя. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці міст Франції, щоб вшанувати його пам’ять.

Через вбивство французька поліція провела обшуки в будинках підозрюваних в ісламському радикалізмі. Також правоохоронці розпочали перевірку 51 мусульманської організації.

Попередні конфлікти
У червні 2020 року Макрон та Ердоган вступили у суперечку через інцидент із зіткненням військових кораблів обох країн біля узбережжя Лівії. Тоді офіційна Анкара вимагала вибачень від Франції, а Париж призупинив участь у місії НАТО "Морський страж".

Причиною конфлікту стало те, що Туреччина надавала в Лівії військову підтримку главі лівійського Уряду національної згоди Фаїз Сарраджу. При цьому Франція підтримала "Лівійську національу армію" (ЛНА) генерала Халіфи Хафтара.

Згодом Франція звинуватила Туреччину в порушенні кордонів Греції та проведення георозвідувальних робіт поблизу Кіпру. При цьому Макрон заявив, що Туреччина "більше не є партнером Франції у розвитку Середземноморського регіону".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні