--> Степанов хоче забрати собі всі медзакупівлі? | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Степанов хоче забрати собі всі медзакупівлі?

1
-3
Степанов хоче забрати собі всі медзакупівлі?

Міністерство охорони здоров'я може знову повернути собі контроль над закупівлями, які зараз проводяться через підпорядковане йому ДП "Медичні закупівлі України", а це може нести корупційні ризики та значно розтягувати процес у часі.

Про це повідомляє Bihus.Info з посиланням на копію проєкту постанови, яку уряд має розглянути на найближчих засіданнях.

Повідомляється, що мова йде про зміни до вже затвердженого порядку використання бюджетних коштів на централізовані медичні закупівлі, яким усі закупівельні процеси відмежовані від міністерства і передані спеціалізованому держпідприємству.

Нововведеннями МОЗ може повернути собі фактично повний контроль над процесом – зокрема, виключне право формувати технічні вимоги та характеристики до товарів перед оголошенням торгів.

Журналісти зазначають, що це загрожує внесенням заздалегідь узгоджених під конкретний товар умов, щоб не допускати інших учасників на торги.

Прокоментувати заплановані зміни міністр охорони здоров’я Максим Степанов не захотів.

Зазначимо, що від 2015 року задля зменшення корупційних ризиків при купівлі лікарських засобів, обладнання і виробів медичного призначення закупівельні функції від МОЗ передали спочатку до міжнародних організацій. За оцінкою Рахункової палати, це одразу дозволило заощадити до 39% бюджетних коштів, а окремі ліки держава почала купувати у 67 разів дешевше, ніж це робило міністерство до 2015 року.

У 2018 році для виконання цих функцій було спеціально створено ДП "Медичні закупівлі України".

Проте через бюрократичність процедури – у червні уряд зобов’язав "Медзакупівлі України" узгоджувати кожен крок з МОЗ – цей процес розтягнувся.

Повідомлялось, що МОЗ міг по кілька тижнів не відповідати на листи від ДП, тим самим гальмувати початок оголошення закупівель.

Крім того, у зв’язку з пандемією коронавірусу держпідприємству передали ще й усі закупівлі за виділені МОЗ гроші з Фонду боротьби з COVID-19. Відзначається, що вже на перших торгах ДП почало "збивати" запропоновані МОЗом ціни, що економія подекуди сягала понад 70%.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Антимонопольний закон він не боїться порушити?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні