--> На підприємствах зони відчуження - загрозлива ситуація щодо фінансування | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На підприємствах зони відчуження - загрозлива ситуація щодо фінансування

0
9
На підприємствах зони відчуження - загрозлива ситуація щодо фінансування
На підприємствах, що належать до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, виникла критична ситуація щодо фінансування поточних видатків.

Про це повідомляють у Державному агентстві з управління зоною відчуження.

Зокрема, в жовтні працівники Чорнобильської АЕС можуть недоотримати близько 30 % заробітної плати. Така ж ситуація щодо можливості профінансувати у повному обсязі заробітні плати очікується у листопаді, якщо не буде вирішено питання щодо виділення додаткових бюджетних коштів.

Відсутність належного фінансування може створити несприятливу ситуацію щодо виконання основних функцій, які покладені на ЧАЕС – виконання робіт із забезпечення радіаційної, ядерної безпеки та безпечного поводження із радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом.

Дефіцит бюджетних коштів у розмірі 80 мільйонів гривень виник через недофінансування бюджетних програм «Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об’єкта «Укриття» та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС» та «Підтримка екологічно безпечного стану у зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення» на 2020 рік. Під час підготовки Державного бюджету на 2020 рік ДАЗВ подавалася додаткова потреба, яка була розрахована виходячи із законодавчо встановленого збільшення мінімальної заробітної плати та зростання тарифів на комунальні послуги.

Одним зі шляхів вирішення могло бути розпорядження Уряду щодо виділення додаткового фінансування у розмірі 80 мільйонів гривень за рахунок залишку коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Відповідне розпорядження було розроблено ДАЗВ та Міндовкілля, погоджено Мінекономіки, але не погоджено Мінфіном.

Також ДАЗВ виступало ініціатором внесення змін до Державного бюджету шляхом збільшення видатків на фінансування підпорядкованих підприємств.

У разі невиділення додаткових коштів на кінець року тільки по ДСП «Чорнобильська АЕС» виникне заборгованість у розмірі 60 мільйонів гривень. Окрім цього, проблеми з фінансуванням поточних видатків також є і на ДП «ЦОТІЗ», ДСП «Екоцентр», ДСП «Північна Пуща», ДСП «ЦППРВ».

«Сподіваємося, що КМУ та профільні міністерства консолідують свої зусилля, щоб підприємствам, що належать до сфери управління ДАЗВ, було виділено фінансування для вирішення питання із дефіцитом бюджетних коштів на поточні видатки.

Розраховуємо, що працівники підприємств зони відчуження із розумінням поставляться до ситуації, що склалася, бо ДАЗВ спільно із Міндовкілля використовують усі можливі механізми, щоб у найкоротші терміни знайти позитивне вирішення питань, які пов’язані з фінансуванням підприємств, що належать до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження», – зазначають у ДАЗВ.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні