Вчені знайшли на Марсі дюни, яким мільярд років

0
-8
Вчені знайшли на Марсі дюни, яким мільярд років
Американські вчені виявили в каньйоні на Марсі поле твердого піску, яке перетворилося на камені приблизно мільярд років тому.

Незважаючи на сильну ерозію, ця замерзла рівнина палео-дюн на диво добре витримала час, оскільки на Марсі такі структури не схильні до капризів вітру, води і мінливості ландшафтів, повідомляє NASA.

Якщо розуміти, як ці форми дюн витримали випробування часом, може дати нам уявлення про осадові процеси на Марсі і в той же час дещо розповісти про геологічну історію планети.

"Такий рівень збереження є рідкістю для земних піщаних дюн через тривалу ерозію. Грунтуючись на відносинах відкладень дюн з іншими геологічними утвореннями і сучасних темпах ерозії, ми оцінюємо їх вік приблизно в мільярд років", — пояснює планетолог Метью Хойнацькі з Інституту планетології NASA.

Сьогодні на Марсі піщані дюни, підняті вітром, є звичайним явищем, а розміри і розташування дюн, закріплених в найширшій частині каньйону Валлес Марінеріс — Мелас Хасма, — дуже схожі на ті, що утворилися зовсім недавно. Це говорить про те, що клімат і атмосфера на Марсі мало змінилися за дуже і дуже довгий час. Астрономи відзначають, що орієнтація, довжина, висота, форма і нахил палео-дюн Мелас Хасма нагадують нещодавно утворені хвилі піску, які спостерігаються в інших регіонах на Червоній планеті.

"Це вказує на те, що основні напрямки вітру, відповідальні за форму дюн, не зазнали істотних змін з плином часу. Ми також бачимо дуже схожі за розміром і розташовані одна на одній піщані дюни двох періодів часу. Це може вказувати на те, що атмосферний тиск не сильно різниться", — сказав Хойнацькі.

Науковці виявили, що деякі дюни були поховані під десятками метрів матеріалу, який, ймовірно, виник в результаті катастрофічної вулканічного події. Через деякий час, як вважають автори, летюча з'єднання вступило в контакт з ущільненими піщаними дюнами і допомогло їм зміцнити, заморожуючи хвилі в часі. Саме існування і ступінь збереження цих дюн вказує на важливу різницю в еволюції ландшафту Землі і Марса.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні