В Україні невідома кількість авто їздить із простроченими газовими балонами – експерти

0
2
В Україні невідома кількість авто їздить із простроченими газовими балонами – експерти
Неякісні газові установки в авто - це загроза не тільки для водія, але і для оточуючих людей, а також інфраструктури.

Про це заявляють експерти, коментуючи дискусію щодо посилення контролю за ГБО, інформує УНН.

З минулого року всі переобладнані авто в Україні повинні проходити подвійний контроль: випробування і сертифікацію. Таким чином у країні прибрали цілий тіньовий ринок "гаражної" установки незрозумілого газового обладнання та його сертифікацію "на папірці".

"Нафтогазова Асоціація (НАУ) позитивно оцінює посилення контролю за експлуатацією автомобілів на ГБО, адже через неякісне або неправильне встановлення газобалонного обладнання у небезпеці опиняються не тільки водії, але й пішоходи і навколишня інфраструктура. Раніше деякі автовласники встановлювали газобалонне обладнання на сумнівних станціях техобслуговування, які у свою чергу мали право видавати Акти технічної експертизи на своє ж обладнання. У зв'язку із цим були часті випадки загоряння і вибухів ГБО, встановленого з технічними порушеннями. Це відбувалося і на АЗС, і під час дорожнього руху", - відзначають в Асоціації.

Зараз допуск до експлуатації переобладнаних транспортних засобів здійснюється лише шляхом проведення фактичних спеціальних випробувань та оформлення сертифікату на відповідність вимогам чинних в Україні правил, нормативів і стандартів, який видає певний орган з оцінки відповідності, розповідають в НАУ. Але перевірці підлягає тільки щойно встановлене обладнання.

"Перевірити тих, хто раніше встановив собі в авто ГБО буде можливо у разі введення обов'язкового періодичного технічного контролю", - повідомляють в Асоціації і додають, що було б не зайвим встановлювати на транспортні засоби з ГБО і розпізнавальні знаки, які можна помітити неозброєним оком.

"Також надати повноваження Нацполіції здійснювати перевірки таких автомобілів. Це підвищило б відповідальність власників таких транспортних засобів і безпеку оточуючих", - підкреслюють в Асоціації.

Поки ж контроль залишається повноцінним і не у повній мірі об'єктивним, каже головний аудитор із сертифікації та оцінки відповідності продуктів нафтопереробки "Промстандарт" Олександр Лютий.

"Контроль за ГБО потрібен. На ринку досить неперевіреного і неконтрольованого ГБО, у тому числі яке вже давно експлуатується. Ми маємо багато дублюючих регламентуючих процедур - це контроль СТО, акредитовані випробувальні лабораторії і органи з оцінки відповідності, всі ці фінансові витрати несе споживач і це є головною проблемою на сьогодні. Але економити на безпеці - поганий досвід, тому контроль повинен бути об'єктивним і неупередженим, у той же час споживач повинен розуміти, за що платить. Авторитетні сервісні станції, які поважають себе і своє ім'я - все проводять за нормами законодавства. У них сучасне сертифіковане обладнання від відомих компаній, навчений персонал, державні дозволи на виконання газонебезпечних робіт, наявність власної лабораторії або співпраця із незалежними акредитованими лабораторіями", - повідомляє Лютий.

До сумлінних себе зараховує СТО Profigas. Її директор Євген Устименко розповідає, що від нових правил ринок спочатку сильно "лихоманило", але зараз гострим залишається тільки питання ціни.

"Наша компанія - найбільший імпортер ГБО. Весь цей рік ринок ГБО лихоманило, спочатку не було де робити сертифікати, а у лабораторіях ніхто не знав, які потрібні документи. В принципі на сьогодні стоїть гостро тільки питання ціни сертифікації. Для багатьох 2,5-3 тис. грн - це вирішальний фактор йти на переобладнання авто чи ні", - каже він.

Йти на переобладнання свого авто чи ні - справа кожного, але у будь-якому випадку, варто пам'ятати, що газ - це вибухонебезпечно, а тому контроль точно зайвим не буде, впевнений експрезидент "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук.

"Будь-які заходи, спрямовані на підвищення контролю за експлуатацією ГБО, включаючи сервісні інтервали і сертифікацію компаній, які його встановлюють - зайвими не будуть. Тому що це досить небезпечна штука. Якщо бензин і дизель горять, то газ ще й вибухає. А сьогодні ГБО встановлюють мало не у дитсадках. Я це (посилення контролю - ред.) вітаю як учасник ринку. Окремо, на мою думку, ще треба вирішити питання утилізації рідких залишків, які залишаються у балонах автомобілів, а там надзвичайно канцерогенна речовина, яка сьогодні просто зливається у каналізацію. У мене, наприклад, немає впевненості, що ті залишки збираються в окремі ємності і потім віддаються на утилізацію. І говорити про екологію буде дуже оптимістично", - зазначає Косянчук.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні