Вчені назвали тварин, здатних заразитися COVID-19

0
2
Вчені назвали тварин, здатних заразитися COVID-19
Британські та малайзійські вчені провели комп'ютерне моделювання сприйнятливості різних видів тварин до нової коронавірусної інфекції, і визначили, які звірі можуть хворіти на COVID-19. Стаття на цю тему опублікована у виданні Scientific Reports, повідомляє Урядовий Кур'єр.

Висновки, отримані вченими, в цілому корелюють з лабораторними дослідами, які проводилися з тваринами, а також збігаються з зафіксованими серед тварин випадками COVID-19. Птахи, рептилії і риби, як з'ясували вчені, не схильні до зараження SARS-CoV-2, а ось ссавці можуть бути переносниками вірусу.

Результати показали, що птахи, риби і рептилії не схильні до зараження. SARS-CoV-2 може вражати широкий спектр ссавців. Вже були випадки зараження кішок, собак, а також диких тварин – левів, тигрів, антилоп і жирафів. Лабораторні дослідження підтвердили можливість зараження тхорів, кроликів і макак. Також в зоні небезпеки економічно важливий домашню худобу – зокрема вівці, корови і свині.

Чутливі тварини можуть служити резервуарами вірусу, що вимагає ретельного постійного догляду за тваринами і спостереження за ними.

При цьому важливо відзначити, що миші і щурі, мабуть, не чутливі до вірусу, тому в якості модельних організмів для людського COVID-19 використовуються хом'яків і тхорів.

З 35 випробуваних птахів тільки кілька, включаючи блакитну синицю, теоретично можуть заразитися коронавірусом. Точно так з 72 риб в цьому дослідженні відносно небагато демонструють схильність інфекції – серед них виявилися звичайний короп, тюрбо і нільська тілапія. З 14 досліджених рептилій сприйнятливими є тільки черепаха і крокодил.

«Комп'ютерне моделювання, проведене для 215 видів, показало, що коронавірус загрожує 26 з них. Це людиноподібні мавпи, вівці, а також деякі інші види, які контактують з людиною. Випадки інфікування овець на сьогодні не зареєстровані, але потрібно розуміти, що ніхто не проводив тестування на SARS-CoV-2 серед овець», – каже Крістін Оренго з Університетського коледжу Лондона.

Вчені кажуть, що тварини можуть стати резервуаром вірусу, з якого SARS-CoV-2 буде повторно загрожувати людям. Для того, щоб захиститися від цієї загрози, необхідний широкомасштабний моніторинг, який повинен проводитися особливо ретельно для сільськогосподарських тварин.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні