--> На Волині зареєстровано два випадки небезпечної хвороби через укус кліща | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині зареєстровано два випадки небезпечної хвороби через укус кліща

0
-1
На Волині зареєстровано два випадки небезпечної хвороби через укус кліща
Восени ми любимо збирати гриби, відпочивати в лісі, але при цьому не завжди задумуємося, що там нас підстерігає небезпека. Наприклад, на Волині в Ратнівському районі цього року зареєстровано вже два випадки кліщового вірусного енцефаліту, пише Волинь Інфа.

Як повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі, у серпні захворіла жителька села Заліси. Недугу в жінки спричинили численні укуси кліщів під час збору ягід у лісі. Через 10 днів потерпіла стала скаржитися на головний біль, запаморочення, діарею та підвищену температуру тіла до 38 градусів. Діагноз було підтверджено лабораторними дослідженнями, перебіг хвороби — середньої важкості, пацієнтку вдалося вилікувати.

Однак так щастить не всім. Адже кліщовий енцефаліт може призвести до інвалідності, а в окремих випадках навіть до смерті. Це гостре інфекційне вірусне захворювання вражає центральну нервову систему. Основним джерелом інфекції вважається іксодовий кліщ. Збудник захворювання — арбовірус, що живе в організмі комахи. Зараження відбувається в перші хвилини присмоктування паразита — вірус потрапляє в кров разом із його слиною. Інкубаційний період триває 7– 14 днів. За цей час збудник із потоком крові поширюється в організмі і починає розмножуватися.

Кліщовий енцефаліт — захворювання підступне, оскільки маскується під ГРВІ. Симптоми спочатку схожі. Підвищується температура тіла до 38–40°C, турбують загальна слабкість, швидка стомлюваність, сонливість, запаморочення, лихоманка, нудота і блювота. На пізніх стадіях — біль в м’язах, оніміння шкіри шиї і обличчя.

Проблеми починаються, коли вірус долає гематоенцефалічний бар’єр і потрапляє в мозок. Тоді до лихоманки додаються неврологічні прояви недуги. При ураженні клітин головного мозку пацієнт страждає від порушення рухових функцій і розладу пам’яті. Без своєчасного лікування людина може залишитися інвалідом або й померти.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні