--> Хочете платити за опалення на 50 % менше? Ми розкажемо як зекономити | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Хочете платити за опалення на 50 % менше? Ми розкажемо як зекономити

2
0
Хочете платити за опалення на 50 % менше? Ми розкажемо як зекономити
Поки ще вересень тішить українців теплою та сонячною погодою. Проте наближається жовтень, пора, коли температура повітря значно знизиться, і розпочнеться сезон опалювання. Радимо заздалегідь до нього підготуватися, щоб осінній холод та космічні цифри у платіжках не застали зненацька.

У цій статті ми поділимось секретом як же знизити прямі тепловтрати будинку, правильно підібрати і налаштувати свій котел на максимальну економію. Ці прості, але ефективні "лайфхаки" заощадять витрати на систему опалення, провітрювання та додаткове обладнання.



Лайфхак № 1

Теплоізоляція будинку — ключовий фактор витрат на опалення. Рекомендується встановлювати сучасні металопластикові склопакети, приділяти увагу теплоізоляції покрівлі та підлоги, а також стін ще на стадії будівництва або ремонту.



Для готових будинків можна замовити тепловізійне обстеження, на якому буде видно основні місця, у яких варто посилити теплоізоляцію. Саме на покрівлю, перекриття, стіни та вікна доводиться до 70% тепловитрат.



Лайфхак №2
Якщо приміщення котельні стоїть окремо, або котел опалює одразу 2 чи й більше будинки, то потрібно приділяти увагу теплоізоляції теплотраси. Не забувайте також і про гідроізоляцію, оскільки промокла мінеральна вата є дуже хорошим провідником тепла.



Лайфхак №3
При виборі котла потрібно особливу увагу приділити його потужності. Не рекомендуємо встановлювати котел з надлишковим запасом потужності.

Будинок з площею 100м ² і котел потужністю 24кВт взимку при температурі повітря -28 ° C будуть споживати в день 9-10кВт тепла. Котел на 24кВт може працювати, не вимикаючись, в діапазоні від 9 до 24кВт з оптимальним ККД.



Якщо котел вже куплений з великим запасом необхідної потужності, можна домогтися максимальної економії його налаштуванням:

1.Програмно встановити час між пусками котла на максимально можливий;

2.Знизити максимальну потужність на опалення до 30%, що складає близько 12кВт;

3.Якщо приміщення має площу до 100м ² — встановити кімнатний термостат (бажано програмований). Він дозволяє не перегрівати приміщення, а програмування дозволить додатково заощадити на опаленні, якщо вночі або під час відсутності мешканців виставити знижену температуру 18 ° C. Вранці, ввечері і у вихідні температура буде становити комфортні 22-24 ° C.

4.Якщо приміщення має площу понад 100м ² — можна встановити вуличний датчик: в разі потепління на вулиці вдень під час відсутності мешканців вдень, або під час сну вночі котел автоматично знизить температуру системи опалення.

Лайфхак №4
Конденсаційний котел, встановлений замість звичайного, може давати економію від 15 до 35%



Лайфхак №5
Установіть терморегулятори (термоголовки на радіатори) щоб не перегрівати кожне окремо взяте приміщення. У великих будинках, різні кімнати (центральні або кутові) зазвичай мають різні тепловтрати.



Лайфхак №6
Рекомендується провітрювати приміщення кілька разів на день, хоча би ненадовго відкривати вікна.



Якщо навіть частина з наведених рад буде виконана, то Ви можете розраховувати на економію в розмірі 40-50%
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ось ті поради при централізованому опаленні і без поквартирного обліку тепла лише порожній звук.
Відповісти
ще один лайфхак: знизити вартість енергоносіїв (газ, електроенергія) до економічно обгрунтованих
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні