--> У Луцьку хочуть поміняти місцями пам’ятники Лесі Українці та Тарасу Шевченку | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку хочуть поміняти місцями пам’ятники Лесі Українці та Тарасу Шевченку

5
-1
У Луцьку хочуть поміняти місцями пам’ятники Лесі Українці та Тарасу Шевченку
У Луцьку пропонують преставити пам’ятники Лесі Українці та Тарасу Шевченку та перейменувати майдани.

Пише Волинь юа.

Про це йдеться у листі-зверненні Православної Церкви України Управління Волинської Єпархії за підписом митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

У Луцьку пропонують перейменувати (наприклад, Театральний – на Лесі Українки, Центральний – на Шевченка); перемінити назви цих закладів. Але найбільш оптимально, на погляд священиків, переставити пам’ятники місцями.

Ініціатори розуміють, що крім інших проблем, виникне питання прив’язки монументів до місцевості, адже їх створювали саме з такою прив’язкою.

Наводять до прикладу, пам’ятник Лесі Українці, котрий стояв Центральному парку до 1966 року на площі Возз’єднання (тепер територія Хрестовоздвиженського храму). При перенесені, напевне ж, було зроблено таку нову прив’язку, тож пам’ятник органічно вписався в нове місце. Це звичайно справа фахівців, - резюмують у пресслужбі ПЦУ.

На думку священиків, перенесення монументів було б найкраще здійснити до 150-ліття з дня народження Лесі Українки, яке відзначатимемо 25 лютого 2021 року.

Передісторія.

Багато років і доволі часто ми чуємо здивування як лучан, так і гостей міста, що пам’ятник Лесі Українці стоїть навпроти Волинського академічного облмуздрамтеатру ім. Т.Шевченка, а Шевченкові – навпроти головному корпусу Волинського національного університету ім. Лесі Українки.

Як вважають у ПЦУ, така невідповідність вже не всім відома. У 1960-ті роки посеред центрального міського скверу стояв камінь із надписом, що тут спорудять монумент Лесі Українці. Про цей намір було відомо і в УРСР, і в діаспорі. Сквер знесли, на його місці з’явилась Театральна площа з новим приміщенням драмтеатру ім. Шевченка (1976 рік), а пам’ятка «співачці досвітніх огнів» відкрили в 1977-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У луцькому парку 900-річчя хочуть надати землю церкві

В перші роки незалежності патріотичні лучани виступали за поставлення достойного пам’ятника Шевченку в обласному центрі. Вже освятили камінь на його місці – тепер це територія храму Холмської ікони Божої Матері. Проте все-таки вирішили, що краща локація – біля головного корпусу ВДУ, як своєрідна альтернатива знесеному пам’ятнику Леніну навпроти цієї будівлі колишнього обкому партії.

Нове покоління лучан не знає цієї передісторії, але невідповідність розміщення монументів – очевидна. Тож виникло декілька варіантів її вирішення (наприклад, Театральний – на Лесі Українки, Центральний – на Шевченка); перемінити назви цих закладів. Але найбільш оптимально, на погляд священиків, переставити пам’ятники місцями.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це мабуть на даний момент сама актуальна проблема в місті! На яку треба витратити купу грошей!!
Відповісти
хай ще псіхушку і міськраду місцями поміняють!
Відповісти
Коли, свого часу, Кучма пропонував попам припинити якісь там міжконфесійні чвари - вони йому чітко сказали: «церква у нас окремо від Держави. Тому іди ти, президенте, НХ (дослівно, звичайно - ні; але по інтонації - саме так)». То пропоную попам пригадати їх місце, закрити хавала і пускати слюни на свою єванглію. А місто розвиватиметься своїм шляхом, без підказок п@диків в рясах з трьома класами освіти і грошима замість Бога в серці
Відповісти
Дійсно, яке діло священослужителям до містобудівних моментів?
Відповісти
Немає чим займатись священникам ? І це сама нагальна проблема міста на яку треба витрачати кошти . Мені здається що це можна обіграти як родзинку міста в історичному плані .
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні