Осіння депресія. Реальність чи міф?

2
2
Осіння депресія. Реальність чи міф?
Вересень ще поки радує українців теплою та ясною, майже літньою погодою. Проте, за прогнозами синоптиків, погода кардинально зміниться уже в найближчі дні.



В осінній період люди часто скаржаться на пригнічений стан. Психологиня, магістерка психології та магістерка ґендерних студій Наталія Монахова розповіла, як відрізнити депресію від хандри та що робити, щоб в осінній період почуватися краще. Про це йдеться у матеріалі ТСН.

Депресія чи хандра

Те, що зазвичай називають осінньою депресією, насправді депресією не є. Це зниження настрою, який частіше за все пов’язаний з тим, що змінюється тривалість світлового дня, псується погода, а отже трохи падає рівень життєвої енергії, підвищується втомлюваність, оскільки людям не вистачає світла.

Для людей, які не страждають на серйозні психічні розлади, осінній сезонний період насправді нічим не загрожує. Можливо, скорочення світлового дня значно сильніше відчуватимуть люди, які страждають від біполярного розладу або від сезонного афективного розладу (seasonal affective disorder), хоча наукові дослідження не дають однозначної відповіді щодо природи такого впливу або його масштабів. 




Що робити, щоб легше пережити осінь

Щоб цей період було легше пережити, просто потрібно піклуватися про себе. Якщо людині хочеться спати не звичні 8 годин, які вона спала упродовж літа, а десять годин - треба спати, треба давати організму можливість адаптуватися до змін довкілля, бо вони впливають на нас.

Якщо людина починає спати понад 12 годин на добу - це вже скоріше сигнал, на який потрібно реально звернути увагу, бо це може бути одним із симптомів справжньої депресії як психічного розладу. 

Як подолати хандру
Коли відчуваєш хандру, потрібно робити все те, що робиш зазвичай, але дуже уважно стежити за своїм графіком. Потрібно піклуватись про те, щоб не було перевтоми, усіляко уникати вигоряння: професійного, емоційного, адже саме ці стани дуже сильно погіршують психологічне самопочуття. 



У графік повинно входити правильне харчування (не дієта, а харчування за графіком). 

Основні приймання їжі та перекуси мають відбуватись приблизно в один і той самий час.

У разі, коли людина дуже сильно мерзне, має сенс вживати калорійнішу їжу, тому що тілу елементарно потрібно більше пального для обігріву.

Сила обіймів
Дуже важливий тілесний контакт із близькими: людям просто необхідно обійматись та гладити одне одного по голові.

Так ми покращуємо відчуття свого тіла, поліпшуємо настрій та почуваємось не самотніми. 


Не брати на себе зайвого

Дуже важливо в період хандри уповільнюватися. Часто ми беремо на себе більше, ніж можемо витримати. І в ситуації, коли у нас більше життєвих ресурсів, коли вищий рівень життєвої енергії, коли кращий настрій, нам легше тягнути все те навантаження, яке ми собі даємо. В ситуації, коли настрій трохи падає, пригнічується, нам це навантаження тягти важче.

5 речей, які мають бути у графіку завжди
Тому, тільки-но ми починаємо відчувати, що падає настрій, нам потрібно знайти зайве: пошукати те, чого можна не робити. І варто не забувати, що в список того, що відміняти не можна в жодному разі входять сон, їжа, спілкування з приємними та близькими людьми, заняття спортом, або фізична активність, і хобі.

У нашому суспільстві дуже викривлене уявлення про те, що таке депресія. Нею називають все, що завгодно. Насправді люди погано відрізняють пригнічений стан від поганого настрою і від депресивних станів. 

Тому, якщо людина відчуває, що з нею щось не так, і підозрює, що у неї розвивається депресивний стан/депресія, потрібно подивитися на кілька речей:

- чи триває пригнічений стан більше двох тижнів; 

- чи втратила людина інтерес до своєї звичної діяльності або більше не отримує задоволення від неї;

- чи почала людина значно більше (10-11+ годин на добу), або навпаки значно менше спати, або по кілька разів прокидатись уночі; 

- чи є постійне відчуття втоми, зменшення концентрації уваги, відчуття неспокої, безнадії;

- якщо є різкі зміни у вазі: людина перестала їсти і схудла, людина почала переїдати, і набрала вагу, або і зовсім нічого не їсть та попри це набрала вагу. 

Якщо принаймні два з цих явищ присутні і вони тривають понад два тижні, тоді краще звернутися до спеціалістів: психолога (гештальт-терапевта, психоаналітика тощо), гарного невролога, психіатра, лікаря-психотерапевта.

Досліджень, які б однозначно довели, що у людей, яким лікарі вже діагностували клінічну депресію, існують сезонні погіршення, немає. Отже, немає особливої різниці між тим, який зараз сезон. Люди, які страждають на депресію, на загал переносять осінь не гірше, аніж літо. Це скоріше один із міфів про депресію, які побутують у суспільстві: якщо у людини депресія, то їй обов’язково стане гірше. 

Людині, яка лікує депресію, бажано мати план дій на випадок кризи. Потрібно приділяти більшу увагу сну, відпочинку, заняттям спортом, роботі з психотерапевтом, психологом, прийманню препаратів. У разі погіршення стану потрібно звернутися до лікаря, який ці препарати виписав, або звернутися до психолога. Обов’язково треба звертати увагу на те, що антидепресанти не можна приймати на тлі алкоголю. 

Під час так званої "осінньої депресії" кількість самогубств не зростає
Хоча існує розповсюджена думка про те, що кількість самогубств може підвищуватися у святковий період (ближче до родинних свят), адже саме в цей час людина гостріше відчуває свою самотність, свою непотрібність, дослідженнями вона остаточно не підтверджена. 
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вы вообще понимаете что происходит в стране?!
У меня есть чувство нам подставляют какие то лживые новости и мы часто не читаем статьи из первых рук.
Перебрав множество источников наткнулся на сайт https://ukrjizn.com/, где видно что СМИ показывают хоть какую то картину жизни в которой живем.
Очень важно в современном мире отбирать качественные средства массовой информации.
Вот еще одна топовая статья, которая меня зацепила: https://ukrjizn.com/posobie-materi-odinochki-v-ukraine/

Надеюсь Вам станет полезной.
Відповісти
Вы действительно осознаете что происходит в стране?!
У меня есть чувство нам подставляют какие то не настоящие новости и мы часто не читаем статьи из первоисточника.
Перебрав множество источников наткнулся на сайт https://ukrjizn.com/, где чувствуется что журналисты дают хоть какую то реальность в которой пребываем.
Очень важно в современном мире отбирать качественные СМИ.
Вот еще одна свежая статья, которая меня зацепила: https://ukrjizn.com/

Надеюсь Вам станет полезной.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні