--> Чому школи та дитсадки вимагають меддовідки за пропуски | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чому школи та дитсадки вимагають меддовідки за пропуски

0
1
Чому школи та дитсадки вимагають меддовідки за пропуски
Із початком навчального року батьки просять надати роз’яснення про те, чи правомірно, що в умовах пандемії коронавірусу адміністрація закладів освіти вимагає у них медичну довідку навіть у тих випадках, коли здорова дитина з певних причин не відвідувала дитсадок або школу один чи кілька днів, або прийшла до школи, пропустивши всього кілька уроків.

У деяких закладах освіти без довідки дітей навіть відмовлялися впускати до школи. Чимало таких повідомлень і в соціальних мережах. Також соцмережами ширяться листи органів управління освітою, які наголошують керівникам закладів освіти про те, що повернення здобувача освіти до закладу освіти після відсутності можливе лише за наявності довідки про стан здоров’я від лікаря. Така вимога місцевих органів та керівників закладів освіти суперечить чинному законодавству і є незаконною не лише під час COVID-19, а й загалом. Освітній омбудсмен пояснив, чому так, – повідомляє Освіта.ua.

Якщо дитини один чи декілька днів не було у дитсадку
В умовах коронавірусної пандемії протиепідемічні заходи в дитсадках мають здійснюватися, враховуючи вимоги наказу МОЗ від 24.03.2016 №234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів» (про це йдеться в Постанові про «Тимчасові рекомендаціях щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Санітарний регламент чітко визначає: до дитсадка не приймаються лише ті діти, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Для того щоб дитина, яка одужала після захворювання, знову могла відвідувати дитсадок, батьки повинні принести медичну довідку від педіатра або сімейного лікаря з рекомендаціями про індивідуальні особливості режиму дитини в дитсадку на перші 10-14 днів.

Наголошуємо, якщо ж дитина тимчасово не відвідувала заклад дошкільної освіти з інших причин, не пов’язаних із хворобою, й ознак інфекційного захворювання у неї немає – її зобов’язані прийняти до дитсадка без жодних довідок (пункт 2, розділ 12 Санітарного регламенту). Отже, вимагати довідку від батьків заклад дошкільної освіти може, тільки якщо дитина хворіла.

Якщо дитина пропустила школу
Щодо закладів загальної середньої освіти, якщо неповнолітній учень з невідомих причин або без поважних причин не відвідує заняття впродовж 10 робочих днів, і батьки або інші законні представники не попередили класного керівника про ці причини або самі не знають, що дитина не відвідує школу, заклад освіти передає до поліції та служби у справах дітей дані цих учнів, щоб, відповідно до законодавства, захистити їхні права на здобуття загальної середньої освіти.

Якщо неповнолітній учень не відвідував школу 10 днів, батьки або інші законні представники мають надати до закладу освіти або медичну довідку (якщо дитина хворіла), або письмове пояснення причин (записку), чому дитина у певний період не відвідувала школу.

Повнолітній (старше 18 років) здобучач освіти може написати таке пояснення самостійно. Ці документи зберігаються в особовій справі учня упродовж поточного навчального року (пункт 13 «Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів».

Як правильно діяти батькам?
Жодним нормативним документом не передбачено, що заклади освіти мають вимагати медичні довідки за пропуск, окрім як у разі хвороби. Тож якщо дитина не хворіла, але пропустила заняття – достатньо записки батьків. А якщо з певних причин дитина вимушена пропустити школу більш ніж на 10 робочих днів, завчасно попередьте про це класного керівника.

Незаконне вимагання адміністрацією закладів освіти медичних довідок за пропуски порушує право учасників освітнього процесу на життя і здоров’я та на безпечне освітнє середовище. Адже така вимога змушує батьків без потреби йти до поліклініки та зайвий раз наражати себе і своїх дітей на ризик заразитися різноманітними хворобами. А це, відповідно, збільшує ризики розповсюдження хвороби в закладі освіти.

Бо нині у поліклініках великі черги, записатися і потрапити на прийом до лікаря в день відсутності у школі неможливо, інколи доводиться чекати прийому від трьох до семи днів. Та навіть у найменшій черзі ризик захворіти не зменшується, оскільки хворі очікують своєї черги поруч зі здоровими, також не всі у черзі дотримуються маскового режиму.

Окрім того, якщо дитина пропустила школу не через хворобу, вона здорова і принесла записку від батьків, й адміністрація закладу освіти не допускає її до занять у школі, незаконно вимагаючи довідку, – у такій ситуації грубо порушується право дитини на освіту.

Бо поки батьки цілий день, а то й цілий тиждень намагаються взяти дитині таку «потрібну» непотрібну довідку – весь цей час дитина не лише не відвідує заняття, але й додатково наражається на ризик інфікування, відвідуючи заклади охорони здоров’я, де можуть перебувати люди, які є хворими.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні