Каштани та клени на Рівненській отруїли?

0
0
Каштани та клени на Рівненській отруїли?
Чотири дерева на початку вулиці Рівненської у Луцьку пожовкли і обсипались серед літа. А дірки на стовбурах натякають на те, що їх могла спіткати не зовсім природня смерть. Тим паче, що поруч – цілком життєздатні каштани з зеленим листям.

У відділі екології Луцької міської ради кажуть, що про два каштани і два клени на Рівненській, 11 – знають. Начальниця відділу Оксана Лисак розповідає, підприємець Олександр Миронюк двічі звертався до мерії з проханням зрізати ці дерева: у жовтні 2019 року та червні 2020, – передає Перший.

Обидва рази насадження оглядала комісія міської ради.

«Чоловік стверджував, що дерева в аварійному стані, що вони втратили декоративну цінність. Але ми обстежили їх і не побачили аварійності. До того ж на них були ознаки життя: листочки, молоді бруньки, тому ми відхилили ці звернення», – пояснює чиновниця.

Під час останнього огляду у червні цього року працівники відділу екології не побачили на них отворів. Тепер же дірки є у нижній частині стовбурів на кожному дереві. Вірогідно, їх могли просверлити і залити всередину отруту.

«Ми підозрюємо, що деревам допомогли всохнути, тому що раніше видимих природніх причин не було – ні дупл, ні всохлих скелетних гілок», – каже Оксана Лисак.

З її слів, отруєння – поширена практика, якщо дерево комусь заважає, а законної можливості зрізати його немає. Так, нещодавно у Львові 25 дерев загинули, бо їх підливали мідним купоросом, щоб звільнити місце для парковки. А 2 роки тому у Києві знищили близько 400 сосен, просвердливши в них отвори і заливши отруту.

«У зверненнях, які ми отримували від підприємця, не було пояснення, що потрібно звільнити ділянку, але, як правило, це роблять, бо дерева закривають фасад, вивіски, заважають будівництву», – пояснює посадовиця.

Підприємець Олександр Миронюк – просив зрізати каштани і клени, бо вважає їх аварійними. Тому що, раніше гілля переплелось з тролейбусними лініями, а в середині цього літа одна суха гілка впала.

«Але в міській раді казали: почекаємо, може, оживуть», – пригадує Олександр Миронюк.

Начальниця міського відділу екології Оксана Лисак каже, що всохлі дерева на Рівненській повторно обстежать і напишуть заяву в поліцію про їхнє навмисне пошкодження. Теоретично саме правоохоронці повинні знайти винуватців:

«Але, скажу відверто, шанси на це малі. За моєї практики такого, на жаль, ще не було. Поліція зазвичай зазначає, що їм вистачає кримінальних злочинів».

«Тут більше можливостей у муніципальної варти. Наприклад, цієї зими в районі колишнього водозабору неподалік парку пенсіонер взявся вирізувати дерева, які він вважав зайвими. Ми передали повідомлення в поліцію і муніципалам. В результаті муніципали під час патрулювання зловили його на гарячому і притягнули до адміністративної відповідальності. Але тут, коли справа вже зроблена, патрулювання нічого не дасть», – додає чиновниця.

Хіба, каже Оксана Лисак, просверлювання дірок могли зафіксувати камери спостереження заправки навпроти. Але для цього довелося б переглядати записи за кілька місяців.

А от пошкоджені дерева швидше за все таки зріжуть. Натомість Луцькрада муситиме посадити нові. За гроші з міського бюджету.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні