За знищене через агресію Росії житло дадуть компенсацію

0
1
За знищене через агресію Росії житло дадуть компенсацію
Минулого тижня Кабмін затвердив порядок використання коштів, для здійснення компенсації за зруйновані будинки та квартири внаслідок збройної агресії Росії. Про це йдеться у дописі Голос. ком. юа.

На це у бюджеті на нинішній рік передбачено 20 мільйонів гривень.

Розподілятимуться кошти на підставі поданої регіональними органами соціального захисту населення інформації про кількість постраждалих, складеної на підставі рішень комісій з розгляду питань, пов’язаних із наданням грошової компенсації, які утворюються в Донецькій та Луганській областях

Хто має право
Власники житла, яке перебуває на контрольованих Україною територіях та яке було зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації, після дати набрання чинності Указом Президента від 14 квітня 2014 року № 405 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

Як отримати
1. Подати документи до органів місцевого самоврядування Донецької чи Луганської областей (за їх відсутності до військово-цивільних адміністрацій):

1) заяву про проведення обстеження житла (за спеціальною формою);

2) копію паспорта;

3) копію ідентифікаційного коду;

4) нотаріально завірені копії документів, що підтверджують право власності на житло на момент подання заяви про проведення обстеження житла.

2. Органи місцевого самоврядування повинні:

протягом п’яти календарних днів з моменту надходження заяви прийняти рішення про проведення обстеження житла та повідомити про це постраждалому;
через не більш як 30 календарних днів з моменту прийняття відповідного рішення провести обстеження житла;
протягом трьох робочих днів з моменту проведення обстеження житла видати постраждалому довідку про визнання особи по-
страждалою внаслідок надзвичайної ситуації.

3. Після отримання довідки постраждалі додатково подають в органи місцевого самоврядування:

1) заяву у довільній формі про виплату грошової компенсації. У заяві зазначаються реквізити банківської картки (карткового рахунка в банку), на яку (який) перераховується компенсація, та зазначається, що заявник не звертався по виплату до інших органів місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності — військово-цивільних адміністрацій населених пунктів;

2) копію довідки про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації;

3) копію акта обстеження житла;

4) інформаційну довідку (витяг) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права власності на житло у зв’язку з його знищенням, яка видається в установленому порядку на підставі акта обстеження житла.

4. Після прийняття рішення про надання грошової компенсації та включення постраждалого в узагальнений список постраждалих регіональні органи соціального захисту населення надсилають копію рішення комісії із зазначенням розміру грошової компенсації.

Можуть відмовити в разі:
1) встановлення обставин, що свідчать про подання постраждалим документів, що містять недостовірну інформацію;

2) повторного подання заяви постраждалим, якому раніше було виплачено грошову компенсацію або який вже включений в подання до Мінінтеграції;

3) реєстрації постраждалим права власності на житло після моменту його руйнації (крім випадків реєстрації на зруйноване житло внаслідок отримання його у спадщину, згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно під час першої реєстрації права власності (внесенні запису) щодо зруйнованого житла постраждалий був зазначений як власник такого житла).

Важливо
Розмір компенсації визначається за показниками опосередкованої вартості спорудження житла в регіонах України відповідно до його місцезнаходження, але не більш як 300 тисяч гривень за один об’єкт зруйнованого житла.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні