Шахраям стане важче дурити туристів

0
-1
Шахраям стане важче дурити туристів
Тепер в українських туристів є можливість перевірити, чи має туроператор ліцензію. Так, на сайті Міністерства культури та інформаційної політики у відкритому доступі тепер доступний Ліцензійний реєстр суб’єктів туроператорської діяльності. Про це повідомляють Волинські Новини.


У Державному агентстві з розвитку туризму (ДАРТ) розповіли, чим для туристів буде корисно таке нововведення. Так, Ліцензійний реєстр суб’єктів туроператорської діяльності дає можливість перевірити наявність ліцензії у туроператора, коментує голова ДАРТ Мар’яна Олеськів.


«Той, своєю чергою, може показати, які фінансові звіти ще не представлені. Поки реєстру опублікований у тому вигляді, який ми отримали в серпні. Він постійно оновлюватиметься. Зараз ДАРТ спільно з парламентарями працює над системними змінами в законі «Про туризм», які дозволять діджиталізувати цей процес і ввести реєстр в електронному вигляді, більш зручному для використання», – прокоментувала глава відомства.


Важливо розуміти, що шахраї – це часто не туроператори, а турагентства, говорить Марина Казакова, засновник турагентства Kazakovs Travel. Вона вважає, що в Україні також необхідно вести реєстр турагентів, адже для відкриття турагентства ліцензія сьогодні не потрібна.


«Турагент зазвичай знає, у якій компанії бронювати тури, а у якої – краще не варто. Хороші турагенти один з одним спілкуються, це певна спільнота. І якщо ми бачимо, що у туроператора настає банкрутство або інша небезпечна ситуація, то ми просто перестаємо його бронювати», – каже вона.


Тому, за словами Казакової, потрібно також створити реєстр, де кожен турист зможе перевірити свого агента. Адже туроператор не працює безпосередньо з туристами, а тільки через агентства. Тому випадки шахрайства в основному саме в агентствах і відбуваються, пояснює вона.


«Якщо ми хочемо уникнути шахрайства, то потрібно зобов’язати турагентів проходити акредитацію і щороку її пролонгувати, посиливши правила. Створити єдиний реєстр турагентств, де туристи будуть вибирати для себе агентів. Не по рекламі у Facebook, а за державною рекомендацією. Приміром, у США турагенту перед початком діяльності треба здати тести, і лише тоді він отримує посвідчення, яке з часом продовжують», – висловлює думку Казакова.


За її словами, щоб уникнути порожньої критики у відгуках в такому реєстрі, перед публікацією відгуку варто ввести функцію відправки адміністрації такого ресурсу скан-копії договору та квитанції про оплату туру, і вже після цього публікувати коментар.


«Публікується тільки відгук, а документи – ні. Таким чином можна висвітлювати реальну ситуацію, яка відбувається з туристами та їх поїздками», – говорить Марина Казакова.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні