У місті на Волині учні, попри карантинні норми, після уроків самі миють класи

1
17
У місті на Волині учні, попри карантинні норми, після уроків самі миють класи
В освітніх закладах Волині розпочалися шкільні будні у незвичних умовах карантину. На жаль, не всі задоволені організацією навчання.

До журналістів ІА "Конкурент" звернулися батьки учнів трьох шкіл міста Рожище з важливою проблемою: прибирання начальних кімнат. За їх словами, старшокласники, як і до карантину, після уроків самі миють класи.

«Коли моя дитина прийшла зі школи та сказала, що з однокласником прибирала клас, я була шокована. Ви не думайте, я не противник того, що учні прибирають у навчальному закладі. Ні, навпаки, це привчає їх до порядку та праці. Але, наскільки мені відомо, в умовах пандемії треба не просто проводити вологе прибирання, а й регулярно дезінфікувати поверхні, яких усі торкаються, з використанням засобів захисту. А виходить, що школярі цілий день сидять у класі, в якому протягом дня ніхто не робить вологе прибирання, а по завершенню уроків ще й миють його самі. Вдихаючи весь той пил, торкаючись забрудненої підлоги, не використовуючи ніяких захисних рукавиць», – каже мама 9-класника.

Також батьки зауважують, що в школах такі дії пояснюють тим, що нібито не вистачає техпрацівників.

«Ми не просимо часто, хай би раз на день після уроків мили. А як же рекомендації МОЗ, де чітко пише: «Після проведення занять у кінці робочого дня треба проводити очищення і дезінфекцію поверхонь, у тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, поручнів». Мені здається, що керівництву освіти треба було врахувати цю проблему та ще до початку навчального року розглянути питання про розширення штату техпрацівників у навчальних закладах. А так виходить: маску вдягай, руки дезінфікуй, а потім мий клас», – додає інша мама.

Начальник відділу освіти Ігор Кузава зазначає, що згідно з чинним законодавством, прибирати в школі мають техпрацівники, тим більше в умовах карантину.

«На серпневій нараді працівникам освіти Рожищенського району рекомендували відмінити прибирання класів учнями, а навчальні кімнати провітрювати щогодини. Є й інші моменти, коли для кожної техпрацівниці відведена певна площа прибирання, більше якої вона прибирати не має права. Минулі роки старші учні самі мили класи, внаслідок чого зменшувалися обов’язки техпрацівниць. А в цьому році рекомендували очільникам шкіл, щоб всі приміщення навчального закладу, чи це класи, чи коридори, прибирали та дезінфікували лише техпрацівники. Зауважу, нині, згідно нового законодавства, Закону про освіту, Закону про повну загальну середню освіту відповідальність за весь освітній процес лежить на директору. Яке буде прийняте рішення, за таке він і відповідає. Ми можемо тільки рекомендувати», – прокоментував Ігор Кузава.

Очільник освіти порадив батькам написати заяви на його ім’я, аби всебічно розібратися із ситуацією, яка склалася.

Варто зазначити, що на офіційному сайті Рожищенської РДА у «Зверненні до учасників освітнього процесу з нагоди початку нового навчального року» чітко прописано: «З 1 вересня усі заклади загальної середньої освіти району розпочнуть навчання у звичному режимі, але із дотриманням протиепідемічних заходів. Серед них: дотримання соціальної дистанції, масковий режим, температурний скринінг та дезінфекція приміщень». А також те, що «школа забезпечить в кінці дня очищення та дезінфекцію твердих поверхонь та провітрювання протягом дня приміщень». Схоже, що класи у деяких рожищенських школах, де навчаються старшокласники, під «очищення та дезінфекцію» не підпадають.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
17

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не лише Рожище. Села в районі БЕРЕЗОЛУКИ! також так живуть. Діти під час 7 уроку змушені прибирати клас. Бо в 3 години автобус. Фактично під час навчання діти прибирають без захисного одягу. Дівчата носять важкі відра з водою з 1 на 2 поверх. Коли вже закінчиться цей бардак!!!
Батьки немовчіть. Діти незобовязані мити. Прибрати папір, помити дошку, підлити вазони, підмести СМІТТЯ - ТАК! . Але не мити підлогу!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні