--> Дороги та майданчики: як волинські нардепи піаряться на коштах з держбюджету | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Дороги та майданчики: як волинські нардепи піаряться на коштах з держбюджету

2
-1
Дороги та майданчики: як волинські нардепи піаряться на коштах з держбюджету
Протягом серпня 2020 року троє народних депутатів, обраних в округах у межах Волинської області, публічно згадували про своє «сприяння» у виділенні коштів із державного бюджету для облаштування певних об’єктів.

Випадки «самопіару» на бюджетних коштах виявили представники Громадянської мережі ОПОРА у ході моніторингу сайтів депутатів, сторінок у соцмережі Facebook, онлайн-видань та YouTube-каналів місцевого телебачення.

У матеріалах поряд із сумами коштів згадували імена народних депутатів В’ячеслава Рубльова, Ірини Констанкевич та Ігоря Гузя. Останній, до слова, заявив, що балотуватиметься до Волинської обласної ради на виборах 25 жовтня.

4 серпня на Facebook-сторінці «Народний депутат В’ячеслав Рубльов – Округ 20» повідомили про участь нардепа в отриманні коштів на ремонт дороги поблизу села Зелене Горохівського району.

«Ми з командою рік писали звернення і запити в різні інстанції, я кілька раз зустрічався із керівником Укравтодору Олексієм Кубраковим, аби на цю дорогу виділили кошти.
Зараз в Зеленому розгорнули роботи на повну потужність ­– асфальтне покриття вкладають у кілька шарів, аби дорога прослужила довше», ­– йдеться у дописі. Окрім того, зазначають, що вдалося залучити кошти й на встановлення освітлення.

У випуску «Новин на часі» телерадіокомпанії «Аверс» за 5 липня включили сюжет про ремонт цієї дороги. Зокрема, тут зазначають, що кошти на сільський автошлях – понад 7 млн грн – вдалося залучити із державного бюджету завдяки народному депутату Вячеславу Рубльову. Сам же нардеп розповідає про подальші плани на його ремонт. Окрім того, журналістка розповідає, що нардеп повідомив про залучення ще 300 тис. гривень на освітлення дороги з коштів субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій.


10 серпня на сайті «Ірина Констанкевич — народний депутат» з’явилася публікація «На ремонт спортзалу в школі Колок – 2,05 млн гривень». У ній начальник відділу освіти Колківської селищної ради Леонід Новак зазначає: «якби не зусилля нардепа Ірини Констанкевич, яка залучила кошти соцеконому у розмірі 2 млн 51 тисяча гривень, то ремонту і до 2077 року не дочекалися б».

Телерадіокомпанія «Аверс» 13 серпня виклала на своєму каналі у YouTube сюжет про ремонт у школі-ліцеї селища міського типу Колки. Тут, зокрема, розповідають, про запланований ремонт великого спортзалу. Журналісти зазначають, що це стало можливим «за сприяння» народної депутатки Ірини Костанкевич.

«У тому, щоб кошти на ремонт спортзалу – а це понад 2 млн грн, посприяла депутат Ірина Констанкевич», – повідомляють у сюжеті та далі цитують депутатку.

14 серпня сайт «Нововолинський інформаційний портал» розмістив публікацію «Про те, що вдалося зробити: Команда Ігоря Гузя презентувала інтерактивну карту добрих справ. ВІДЕО». Матеріал із посиланням на сторінку потенційного кандидата на посаду міського голови Нововолинська Бориса Карпуса повідомляє про сайт, на якому можна переглянути «карту добрих справ». Матеріал містить посилання на ресурс, де є клікабельні позначки об’єктів. Клацнувши на позначку, можна дізнатися назву об’єкта, адресу, суму коштів та примітки, у яких зазначено, на що спрямували гроші. У новині ж вказують, що кожна з позначок – «це об'єкт, який вдалося зробити за кошти державного бюджету або благодійного фонду». Наступного дня матеріал передрукувало видання «Кордон» під заголовком «Команда Ігоря Гузя презентувала інтерактивну карту справ, зроблених для Нововолинська за 5 років».

Також 15 серпня «Нововолинський інформаційний портал» розмістив новину «Оновленню бути: Команда Ігоря Гузя розробляє концепцію рекреаційної зони Нововолинського озера». У матеріалі, окрім планів щодо відновлення відпочинкової зони, розмістили відео із Facebook-сторінки народного депутата «Ігор Гузь – офіційна сторінка», у якому депутат розповідає, що команда «За майбутнє» працює над розробкою концепції облаштування рекреаційної зони міського озера. Демонструючи на відео водойму, у кадр потрапляє дитячий майданчик.

«Це, до речі, народний депутат за державні кошти поставив», – зазначає Ігор Гузь.


19 серпня на каналі ТРК «Аверс» з’явився сюжет «В селі Бобли, що на Волині, нарешті відкриють дитячий садочок в окремому приміщенні». Тут розповідають про необхідність відновлення будівлі дитсадка.

«Коли ми залучали кошти на дитячий садочок залучили депутата Верховної Ради теперішнього Рубльова Вячеслава Володимировича, який взагалі допомагає не тільки дитячому садочку», – каже голова Турійської районної ради Сергій Власюк.

Далі ж цитують самого депутата – він «посприяв тому, щоб на ремонт садочка виділили 100 тис. грн з обласного бюджету у співфіннансуванні з місцевим бюджетом. Депутат же додає: «щоб вихованці якнайшвидше пішли в оновлене приміщення, сприятиме виділенню коштів із держбюджету».

«Популяризація народних депутатів України за бюджетні кошти – неприпустимий спосіб підвищення власного рейтингу чи впізнаваності серед виборців, особливо за місяць до старту виборчого процесу, коли окремі народні депутати уже заявили про підтримку потенційних кандидатів під час перших та місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, а дехто уже навіть заявив про власну участь у цих виборах.

Такими діями вони створюють нерівні умови для своїх потенційних опонентів на виборах.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Волинській області Катерина Шарпата.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо в людей є клепка,то за піар голосувати не будуть.Але таких дуже мало.Більшість клює на приманку і в результаті_ нереалізовані думки,шмарклі,образи,невдоволення і т.д.Все це отримаємо 25-го жовтня.
Відповісти
На передодні виборів піаряться всі чиновники за рахунок державного бюджету. Починаючи з нардепів і завершуючи місцевими чиновниками. Таке враження що підзбиравши за чотири роки грошей в бюджетах зразу на все починає вистачати грошей і зразу перед виборами все починає робитися від освітлень до ремонту доріг, але як показує практика після виборів знову все забувається. От і живе простий люд від виборів до виборів!!!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні