У США виборці вперше зможуть проголосувати українською мовою

1
0
У США виборці вперше зможуть проголосувати українською мовою
В окрузі Кук американського штату Іллінойс, куди входить Чикаго та його передмістя, виробці отримали можливість вперше проголосувати на виборах у США українською мовою.

Рішення ухвалили в адміністрації округу. Українська мова буде доступна протягом усіх етапів, на виборах усіх рівнів: як президентських, так і місцевих та до Конгресу, інформує Голос Америки.

“Українська мова буде в бюлетенях, на електронних табло на станціях голосування. Більше того, буде також можливість прослухати аудіо для людей, які не зможуть прочитати. Також будуть таблички з вказівними знаками на виборчих дільницях - вхід, вихід, куди йти. Тобто весь процес виборів буде перекладено на українську мову. І це насправді історичне рішення і велике досягнення для всієї української громади”, - розповіла захисниця української мови в окрузі Кук Міла Лугова.

Окрім української, виборчий процес також зроблять доступним 12 різними мовами, серед них польською та російською. За словами Лугової, американські політики зацікавлені у такому розширенні, адже це дає їм доступ до тих людей, які не володіють вільно англійською, та не розбираються у виборчому процесі.

“Якщо абсолютно весь процес перекласти на українську, скажімо, програми кандидатів, якщо пояснити, хто обирається, які функції буде ця людина виконувати, які функції передбачає ця посада, то люди будуть обирати більш вдумливо і свідомо. А відтак будуть більше зацікавлені у виборах. Адже коли ти розумієш, що для тебе зробили крок назустріч і перейшли на твою рідну мову, це викликає і подяку, й інтерес до цього процесу”, - додала Лугова.

Перекладом будуть займатись сертифіковані фірми, після чого українські активісти його ще раз перевірять на відповідність. За словами Лугової, якщо виборець потім звернеться і скаже, що неправльно зрозумів якесь слово, то бюлетень і голос цієї людини може бути визнаний недійсним.

Округ Кук в штаті Іллінойс - перший у США, який додав українську мову до виборчого процесу. В Чикаго проживає понад 46 тисяч українців.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ха , ха , ха
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні