--> Призначили нового консула Польщі в Луцьку | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Призначили нового консула Польщі в Луцьку

1
9
Призначили нового консула Польщі в Луцьку
З 1 серпня Генеральним консулом Польщі в Луцьку стане Славомір Місяк.

Він змінює на цьому посту Вєслава Маріана Мазура, який працював у Луцьку з квітня 2017 року, пише День.

Перед зміною консулів обидва - попередній і теперішній - зустрілися з головою Волинської обласної ради Іриною Вахович.

Призначення три роки тому Генеральним консулом Вєслава Мазура викликало у Луцьку велике несприйняття, Луцька міська рада навіть приймала звернення до Міністерства закордонних справ України, аби Мазура не призначали генконсулом уЛуцьк через його, як вважали, антиукраїнські висловлювання. Д

ля прикордонної Волині особа генерального консула і співпраця з дипломатичними установами сусідньої держави є вкрай важливою.

Політолог Тарас Літковець у коментарі «Дню» тоді зазначав, що очікування нового консула для волинян «відбувалось на фоні руйнування українських пам’ятників у Польщі і супроводжувалось скандальним шлейфом після недипломатичного висловлювання досвідченого і авторитетного польського дипломата Вєслава Мазура на комісії польського Сейму у справах еміграції та зв’язків з поляками за кордоном 21 вересня 2016 року, на якому пан Мазур назвав Степана Бандеру бандитом і заявив, що українці мало обізнані зі своєю історією». Проте три роки консульства Вєслава Мазура були для Луцька і Волині спокійними, якихось протистоянь чи непорозумінь більше не відбувалося. Задля справедливості слід зазначити, що згодом пан Вєслав Мазур заявив, що шкодує з приводу власних висловлювань про Бандеру.

Волинська область впродовж усіх років незалежності традиційно підтримувала дуже дружні стосунки із сусідньою Польщею та Люблінським воєводством зокрема. Як наслідок, ми мали взаємовигідне економічне партнерство, спільні підприємства, результативні міжкультурні та соціальні українсько-польські проекти, фестивалі та програми. І не останню роль в цих процесах відігравало Генеральне консульство РП у Луцьку, яке впродовж 17 років свого існування завжди було хорошим посередником між органами влади та громадських організацій обох держав. Майже всі генконсули РП в Луцьку залишили про себе хороші спогади та результати роботи. А таких генеральних консулів Республіки Польща у Луцьку, як Войцех Галонзка та Беата Бживчи, волиняни згадують з особливою щирою теплотою та вдячністю і як професіоналів, і як друзів України.

На зустрічі Ірина Вахович подякувала Вєславу Мазуру за службу та результативну співпрацю. Вона зауважила, що за період каденції Вєслава Мазура зміцнювалися дружні стосунки між нашими державами, посилювалися економічні зв'язки, співпраця у низці соціальних та культурних проєктів, сформувалося спільне бачення розбудови інфраструктури пунктів пропуску.

Новий же консул Славомір Місяк уже висловився, на сайті польського Сейму, з приводу відсутності у Луцькому консульському окрузі польської школи, а також польського класу, який, відповідно до законодавства України, зараховувався б до освіти меншин. Пhоте їхня відсутність пояснюється просто: нема стільки громадян польського походження, які б хотіли окрему школу. Але, зазначає Місяк, за його даними, зростає інтерес до вивчення польської мови, зокрема як другої іноземної. Тому планує вирішувати це питання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
пандемія дещо затисла писки полякам в їх байках про Бандеру..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні