Чи готували штурм та чому пішли на умови луцького терориста: відповіли на актуальні питання

0
8
Чи готували штурм та чому пішли на умови луцького терориста: відповіли на актуальні питання
В Офісі президента розповіли, що до луцького терориста намагалися підіслати фейкових журналістів для штурму автобуса.

Про це йдеться в матеріалі "НВ".

Події 21 липня стали несподіваним для жителів Луцька та всієї України: вранці якийсь чоловік під псевдонімом Максим Плохой захопив в заручники 13 пасажирів рейсового автобуса, що зупинився в центрі столиці Волині. Майже 10 годин правоохоронці не могли надати допомогу заручникам, які опинилися в салоні. Серед них були вагітна, а також літня жінка і дитина.

Пізніше терорист – двічі судимий житель Дубно, який займався порятунком тварин, – оприлюднив свої вимоги: щоб ряд топ-чиновників і політиків – від президента до лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука – записали і опублікували в соцмережах повідомлення «Я – терорист в законі», і вимога подивитися фільм «Земляни» (присвячений темі захисту тварин).

На місці події працювали СБУ, поліція, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Через останнього президент Володимир Зеленський отримував всю інформацію з місця захоплення заручників.

У бесіді з НВ Тимошенко розповів, чому глава держави пішов на умови терориста і записав відеозвернення, чи готувався штурм і як в спецоперації хотіли задіяти журналістів.

Чому саме ви вирушили від ОП до Луцька?

– Таке було прийнято рішення в зв’язку з тим, що у людини, яка захопила заручників, були вимоги, які стосувалися президента. Тому я також вилетів разом з Аваковим і заступником голови СБУ Русланом Баранецьким.

Які перед вами були поставлені завдання? За що ви відповідали?

– Завдання – інформувати президента про те, що там відбувається. Практично кожні пів години писали, телефонували один одному. У президента була зустріч з президентом Швейцарії Симонеттою Соммаруга. Тому я його інформував в режимі повідомлень.

Уже під кінець ми проводили довгі розмови з президентом, радилися з СБУ і МВС про те, яке рішення приймати: виходити з терористом на зв’язок чи ні, записувати звернення або відразу поговорити. Президентом, я думаю, було прийнято правильне рішення. Тому що ніхто не знав, як піде далі ситуація.

Чи був момент, коли ви зрозуміли, що ситуація може загостритися?

– Це було постійно. Вся ситуація була загостреною. Я хотів сказати, що багатьом експертам в лапках, які один день в Фейсбуці коментують терористичні операції, а в інші дні вони експерти по кішечках, зараз дуже легко коментувати, коли все закінчилося добре. Але ніхто не знав, як терорист буде себе вести. Він міг підірвати людей.

Тому президент просив, щоб спочатку відпустити хоча б частину заручників. Взагалі, говорили про те, що спочатку відпускаємо всіх, а потім робимо відеозаяву президента.

Добре говорити, коли все закінчилося. Це рішення, яке було на вагах у президента: йти чи ні на переговори з терористом. Багато зараз вкидають <в інформпростір>, що не можна йти на переговори. Але президент врятував людей, і я вважаю, що це – найголовніше.

Чому на місце події особисто не приїхав глава СБУ Іван Баканов?

– Я не знаю, чому Баканов не приїхав. Ним був відправлений його заступник Баранецький. Фактично, він керував операцією. Багато зараз пишуть, що незрозуміло, хто керував. Або пишуть, що керував Аваков. Але він не керував, – операція була під контролем СБУ. Так, там був Аваков, була поліція. Це спільна робота. Але керував операцією Баранецький.

Під час спецоперації були ідеї прибрати терориста снайперами?

– Це була не просто ідея.

Чому це все тривало 10 годин? Чому зволікали? Президент міг з ним через годину вийти з ним на зв’язок і все зробити. Але тягнули, бо терориста потрібно було вимотати, щоб він втомився і став більш поступливішим.

І терорист весь час перебував під прицілом снайперів. Я не знаю, яка була їх кількість. Але те, що я бачив на тих точках, де ми були, напевно, більше 20 снайперів з усіх боків.

Були різні ідеї стосовно того, як витягнути терориста, щоб він з’явився хоча б в одному з вікон автобуса, щоб снайпери могли спрацювати. Відправляли коптер, який його злив, приходив перемовник. І в кінці, коли під’їхав БТР ... Терорист вийшов, його оглядали спочатку снайпери, тому що незрозуміло, з чим він вийшов.

А для чого взагалі потрібен був цей БТР і граната <спецназ СБУ використовував світлошумову гранату і під’їхав до автобусу на БТР вже після того, як терорист вийшов з нього, постояв з хвилину на вулиці і здався поліції>?

– Спецназ завжди під’їжджає зі світло-шумовою гранатою. Як мені сказали, у них такий протокол для того, щоб відвернути увагу під час того, коли працює спецназ. Я не можу прокоментувати, чому вони так працюють. Такий у них порядок.

Але ви напевно бачили, що в соціальних мережах вже виникає питання, чи була це постановка ...

– Я уточнив, що це був за вибух. Мені відповіли, що це працює спецпідрозділ СБУ Альфа, і у них так заведено, коли вони заїжджають на захоплення, навіть не дивлячись на те, що людина вже відпрацьована поліцейськими.

З приводу того, фейк ця історія чи ні. А якби все пішло не так і в один момент вибухнув автобус, – як би поводилися ці люди в Фейсбуці? Вони б розповідали, що все погано, неправильно все робили, чому не вийшли на контакт. І всі були б фахівцями в тому, як потрібно було проводити спецоперацію. Легко говорити, коли все добре закінчилося.

Ви особисто спілкувалися з терористом?

– Я був присутній на всіх розмовах нашого перемовника з ним. Плюс ми робили різні маневри, – а-ля, йому дзвонять журналісти для того, щоб його розговорити. Але насправді це були не журналісти. Намагалися до нього привести «журналістів», як він і вимагав. Але сам терорист потім відмовився від цього, коли йому запропонували. Хоча СБУ відпрацьовували цю історію, хотіли таким чином провести штурм.

Після того, як його заарештували, ми підійшли до нього. Він пару слів сказав.

І що говорив?

– Сказав, що блефував з приводу вибухівки в інших точках. Поліція разом з СБУ і так це розуміли. У реальності по всій країні був введений жорсткий режим щодо перевірок, а в Луцьку – тим більше.

Терорист не пояснив, чому він пішов на такий крок?

– Ви знаєте, це важко зрозуміти в його розмовах. Він говорив з нами по 10−15 секунд. Уже під кінець перемовник зміг його розговорити, тому що зазвичай він просто кидав трубку, вимагаючи виконати умови.

Незрозуміло, чому терорист це зробив. Я думаю, це якась психологічна історія, і цей фільм <мова йде про фільм "Земляни"> ... Він дійсно займався волонтерством, допомагав тваринам. І у нього якась тема на цьому, тому незрозуміло, навіщо він це провернув.

Президент поспілкувався з терористом вже ввечері, перед звільненням трьох заручників, правильно?

– Так, фактично президент його і вмовив це зробити.

Чому Зеленський так пізно вирішив з ним поговорити?

– Тому що не президент займався спецоперацією, – цим займалися СБУ і поліція. І на всіх етапах вони були проти, щоб президент виходив з ним на зв’язок. Тому що такого немає в практиці. Але оскільки у вимогах був саме президент і інші різні персони, ми вийшли на терориста ввечері шляхом переговорів на те, що звернення зробить тільки президент. Він начебто почав піддаватися на це. І президент запропонував набрати терориста, і вже після цього вирішувати, що робити. Ви ж розумієте, що для людини, яка вимотана за 10 годин на такій історії і тут йому телефонує президент, це теж вплив.

Але рішення піти на поступки божевільному терористові багато хто назвав слабкістю. Що ви думаєте?

– Я вважаю це поведінкою президента, який переживає за кожну людину. Все просто: у вас на вагах на одному боці можливість підриву цією людиною автобуса, якщо президент не вийде з ним на зв’язок, а на іншому – це відео. Таке життя: потрібно вибирати, що ти будеш робити в цей момент.

Ви собі уявляєте, наприклад, що президент США йде на такі умови терориста, бо спецслужби не можуть самі впоратися?

– У СБУ був варіант того, щоб йти штурмом. Чим він міг закінчитися, – ніхто не знав. СБУ і поліція до останнього були проти того, щоб президент виходив на зв’язок з терористом.

Терорист також виставляв умову, щоб відеозвернення зі словами «Я – терорист в законі» записало багато посадових осіб і олігархів. Серед них і Віктор Медведчук, і Петро Порошенко, і Ігор Коломойський, і Рінат Ахметов. Ви виходили з ними на зв’язок з цього приводу?

– Ні, з ними на зв’язок ніхто не виходив. І президента не просили, він сам прийняв таке рішення.

Аваков – один з улюблених об’єктів критики з боку активістів і опозиції. Вчорашні події демонструють, що він продовжив собі термін перебування на посаді міністра, незважаючи на існуючі проблеми в правоохоронній системі?

– Я не вважаю, що вчорашні події якось пов’язані з продовженням або непродовженням. Міністр вчора працював як міністр. І тут немає ніякого політичного підґрунтя продовження повноважень або ще чогось.

На якій підставі поліція почала перевірки і посилила безпеку в 9 регіонах західної України: Івано-Франківській, Вінницькій, Львівській та інших областях?

– Мабуть, прийнято таке рішення. Тому що вчора перевірки відбувалися по багатьох містах, вчора був сплеск а-ля мінерів. Якось офіційно це підтвердити я не можу.

Чи вважаєте ви відповідальними поліцію і спецслужби за те, що сталося?

– Вони запобігають практично кожен день багатьом незаконним історіям. Я вважаю, що не можна чимось дорікати СБУ і МВС.

Чи готові в ОП до того, що подібні події будуть відбуватися частіше?

– Ми сподіваємося, що СБУ і інші правоохоронці працюватимуть над тим, щоб у нас взагалі не було таких випадків.

Чи можуть бути замішані російські спецслужби в організації теракту в Луцьку?

– Нехай це буде коментувати СБУ. Вони опитують цього товариша.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні