--> ІГОР ВОЛОШЕНЮК: Аграрна партія – як альтернатива проти монополізації місцевого самоврядування* | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

ІГОР ВОЛОШЕНЮК: Аграрна партія – як альтернатива проти монополізації місцевого самоврядування*

0
0
ІГОР ВОЛОШЕНЮК: Аграрна партія – як альтернатива проти монополізації місцевого самоврядування*
Верховна Рада проголосувала за призначення чергових виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів в Україні на 25 жовтня та прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства».

Про проблеми правової невизначеності в питаннях адміністративно-територіальної та нормативно-правової основи місцевих виборів, гострі кути децентралізаційної реформи, участь у виборах самоврядних органів – в інтерв’ю голови Волинської обласної організації Аграрної партії України Ігоря Волошенюка.

Ігоре Васильовичу, можна говорити про старт місцевих перегонів. Які, на вашу думку, існують організаційні проблеми як для адміністраторів виборів, так і для суб’єктів виборчого процесу?

Очевидно, те що відбувається в бурхливому українському політикумі напередодні місцевих виборів насторожує і викликає сумнів у спроможності влади провести та забезпечити демократичний, прозорий виборчий процес. Маніпуляції з прийняттям технічних та політичних правок до більш ніж двохсот статей Виборчого кодексу, складна та заплутана виборча система не сприяють підготовці та проведенню чесних виборів на рівних умовах для всіх учасників.

Міжнародні правові стандарти забороняють змінювати законодавство за рік до виборів, а у нас за три місяці до виборів змінено правила їх проведення. На сьогодні ще не знаємо, як будуть визначатися виборчі територіальні округи, які їх межі. Високий відсоток виборчої квоти перетворює відкриті партійні списки на закриті, і виборці мінімально впливатимуть на порядок розташування кандидатів. Обмежено право участі у виборах кандидатів-самовисуванців. Сплата грошової застави для участі у виборах навіть до сільських рад переводить політичну конкуренцію у вир політичної корупції та залежності.

Як оцінюєте реформування адміністративно-територіального устрою в частині утворення та ліквідації районів?

Новий територіально-адміністративний устрій має визначати ефективність та дієвість місцевої виконавчої влади та органів самоврядування. Проте, спроба утворення нових і ліквідація районів у нинішніх межах свідчить тільки про одне - центральна влада перетворює процес децентралізації на імітацію. Якщо перший етап реформи залишив райради та райдержадміністрації без повноважень, то нині спостерігаємо слабкість і безсилля владної вертикалі в області й у районах.

Повноваження президентських призначенців нерідко обмежуються їхніми кабінетами. Необхідно визначити систему управління субрегіонального рівня, збалансувати інтереси місцевого самоврядування і виконавчої влади. Інституції з делегованими повноваженнями мають працювати в інтересах громадян.

Поширюються протести проти ліквідації уже сформованих ОТГ. Чи справедливо без згоди громад приєднувати їх до нових територій?

Підтримую справедливий протест активних представників ОТГ. Надання населеним пунктам іншого статусу нічого не змінить і не забезпечить гарантій на здійснення місцевого самоврядування на якісно відмінному, вищому рівні. Як можна, не запитавши думки жителів, скасовувати принцип добровільності при об’єднанні? І це у громадах, де вистачає бюджету для повноцінного розвитку, де налагоджена інфраструктура.

А людей знову не хочуть почути - є упереджене ставлення до думки і бажань громади, відверте ігнорування законних прав і свобод. Усе це віддаляє владу від людей, яких позбавляють можливості покращувати якість життя і самостійно вирішувати свої проблеми.

Перешкоди в розвитку громад поглиблюють і без того складну ситуацію, особливо у сільській місцевості. Аграрна партія України – єдина партія, основною метою якої є захист інтересів людей праці, мешканців сіл і містечок. Ставимо перед собою головну мету – добиватися більших прав для громад: розпоряджатися майном, землею, лісом і водними ресурсами, залишати більшу частину зібраних податків для своїх потреб.

Чи можуть місцеві вибори дати поштовх для розвитку якісно нового місцевого самоврядування?

Саме місцева влада найближча до людей і покликана вирішувати основні господарські питання. Органи місцевого самоврядування стають відповідальними перед виборцями за ефективність, а перед державою – за законність своєї діяльності. Скільки б не говорили про зміни, чиновники будуть лобіювати чиїсь інтереси, належність до провладних партій спонукає до вирішення адміністративних питань у корисливих цілях. Тому сьогодні Аграрна партія України виступає проти монополізації місцевого самоврядування фінансово-господарськими регіональними елітами та різними популістичними проектами.

Кандидати від Аграрної партії візьмуть участь у жовтневих виборах, щоб громадяни обрали місцеву владу з тих, кого вони особисто знають і кому довіряють. Фаховість, знання проблем, що потребують вирішення, - головні критерії висування, бо ми прагнемо реальних змін. З оновленням місцевих рад має розпочатися процес активного відновлення впливу громад на управлінські рішення.

Дарина Борисюк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні