Перспективи розвитку МФО після закінчення карантину*

0
2
Перспективи розвитку МФО після закінчення карантину*
Карантин серйозно вплинув на роботу МФО в Україні. Спостерігається зростання обсягу прострочених кредитів та падіння попиту з боку потенційних позичальників. На думку експертів сервісу FoxyCredit, для повного відновлення стабільного положення мікрофінансовим організаціям потрібно не менше 1,5-2 років.

Фінансова криза із-за пандемії коронавірусу призвела до зростання прострочених позик. Частка проблемних кредитів у банківських організаціях склала 10%, а в небанківських до 50%. Гірша ситуація в тих компаніях, які в період карантину продовжили свою роботу і підтверджували більшість заявок.

В результаті частка прострочених кредитів у них склала приблизно 70%. Є високий ризик, що ці борги вже не повернуть, тому компаніям необхідно шукати дієві та ефективні шляхи відновлення.

Перспективи відновлення роботи МФО після карантину


Статистичні дані, надані аналітичним сервісом FoxyCredit в Україні, свідчать про поступову стабілізацію ситуації. Зросла кількість клієнтів, які оформили кредит на 10%, а зацікавлених користувачів на 14%. В основному, відвідувачів ресурсу онлайн позик цікавлять суми до 15 тисяч грн. строком до двох місяців.

За інформацією Інтерфакс, зниження облікової ставки Національним Банком України повинно призвести до зростання попиту на онлайн позики. Сьогодні облікова ставка НБУ становить 6%, і це рекордно низький показник за всю історію незалежності країни.

Прогнозується, що до кінця 2020 року знизяться і процентні ставки за кредитами. Спостерігається позитивна динаміка в роботі МФО, які поступово повертаються до звичної діяльності.

Так, перед початком карантину кількість компаній, які видавали безвідсоткові позики (під 0,01%), становила 23. У квітні їх число скоротилося до 6, але вже у червні їх стало 18 МФО. Найближчим часом, за прогнозами експертів, їх стане, як і до введення карантинних обмежень.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні