--> У районі на Волині паводки знищили понад 30 відсотків посівних площ: рахують збитки | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У районі на Волині паводки знищили понад 30 відсотків посівних площ: рахують збитки

0
5
У районі на Волині паводки знищили понад 30 відсотків посівних площ: рахують збитки
На територіях Любомльського, Шацького, Старовижівського, Ратнівського, Камінь-Каширського та Любешівського районів випали понаднормові опади: ІІІ декада червня – 92 мм (122 % місячної норми), що спричинили підтоплення та завдали певних збитків сільськогосподарським угіддям.

Про це говорили на регіональній комісії ТЕБ та НС, йдеться на сайті Волинської ОДА.

Як повідомляється, саме Ратнівський район, за оперативною інформацією управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, постраждав від паводків найбільше. Там, включаючи ОТГ, підтоплено 31 % посівних площ, що підтверджує масове пошкодження сільськогосподарських культур.

У ФГ «Пролісок» Здомишельської сільської ради, за словами його керівника Віктора Баранчука, від паводків постраждало 65 га сої та 50 га пшениці.

Так, загальна площа підтоплення посівів сільськогосподарських культур у районах області становить 16 555 га, в тому числі в агроформуваннях – 1959 га, у господарствах населення – 14 601 га посівних площ.

«Інформацію про загибель посівів надали 15 підприємств з 3 районів на площу 1531 га. Станом на 10 липня повністю пакет документів відповідно до вимог подано фермерським господарством «Пролісок» Здомишельської сільської ради, де зафіксовано 110 га загибелі посівів (озима пшениця, яра пшениця, соя). Збитки становлять 890 тисяч гривень», - зазначив Юрій Горбенко.

Однак, як повідомив начальник ДСНС у Волинській області Володимир Грушовінчук, масштаби підтоплень не підлягають під надзвичайну ситуацію місцевого рівня, адже для цього необхідно збитків зафіксувати на 10 млн грн. Тоді б компенсація збитків в обов’язковому порядку лягла б на плечі місцевих бюджетів, тобто районного чи обласного бюджетів. Нині ж, щоб допомогти постраждалим господарникам, треба шукати інші джерела.

Для вжиття заходів члени комісії вирішили доручити Камінь-Каширській, Ковельській, Любешівській, Любомльській, Ратнівській, Старовижівській, Турійській, Шацькій райдержадміністраціям проаналізувати на своїх територіях рівень можливої надзвичайної ситуації та у разі підтвердження виникнення надзвичайної ситуації, забезпечити подання звернень про виділення коштів з резервного фонду відповідного рівня місцевих бюджетів на підставі експертних висновків.

Також необхідно надати управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації акти обстеження, що підтверджують розміри завданих збитків від дощових паводків сільськогосподарським товаровиробникам, затверджені в установленому порядку. За підсумками розгляду актів обстеження, що підтверджують розміри завданих збитків від дощових паводків сільськогосподарським товаровиробникам, наданими райдержадміністраціями, підготувати та подати голові облдержадміністрації пропозиції щодо джерел фінансування цих збитків.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні