Олександр Котис розповів, яка вулиця у Луцьку колись була найпрестижнішою

2
5
Олександр Котис розповів, яка вулиця у Луцьку колись була найпрестижнішою
Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис розповів історію однієї з найпрестижніших вулиць Луцька ХІХ століття – Парадної. Нині ж це частина вулиці Словацького.

Світлину вулиці з її принадами краєзнавець опублікував на своїй сторінці у фейсбуці.

"Тепер це відтинок Словацького за драмтеатром. Її назвали так через розташування поруч Парадного майдану (нині Театральний), але урочистість назви відобразилася і в характері її забудови. Тут стояли розкішні будинки заможних лучан, як наприклад, будинок Етель Груферман (нині на цьому місці будинок з Show Basilic), Абрама Каланічніка (де відомі зелені двері) та інші. І що важливо, забудова вулиці тільки відкривала для подорожнього оглядача міських красот цілий район із вишуканою забудовою найвідоміших свого часу лучан. Деякі збережені вілли вражають нас і сьогодні. Ця престижна ділянка забудови починалася від Парадної і тягнулася вглиб кварталу, де зараз школа №1, вулиці Хмельницького, Шевченка, Заповітна, Короленка", – розповідає Олександр Котис.

Цікаво, коли австро-угорські війська окупували Луцьк у 1915 році, то командування округу розташували в будинку на Парадній. Пізніше на цій вулиці в будинку Груферман вже був штаб російської армії, яка підпалила його, щоб приховати фінансові махінації, коли більшовики видавлювали їх з Луцька.

Він пише також, що багато ще всіляких історій розгорталися на цій вулиці. Чудові фасади цієї модернової архітектури виходили прямісінько на публічний сад, тож жити і мати там контору було удвічі приємніше.

На фото – проїзд фаетонів у цих милих декораціях давнього Луцька.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Терміново перейменувати Словацького, (який жодного відношення не мав до Луцька),в Парадну! Оце буде і класно,і сама назва буде надавати тонус місту.
Відповісти
Котис - взагалі розумашка. Також видно, що любить свою справу та вболіває за неї
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні