У волинському музеї представили два «космічні» експонати. ФОТО

0
6
У волинському музеї представили два «космічні» експонати. ФОТО
В експозиції Ковельського історичного музею представлені два "космічні" експонати.

Про це повідомили на сторінці Ковельського історичного музею у фейсбуці.

Метеоритами називають шматки заліза або каменю, що впали з космосу на землю. Експонати знайдені на Ковельщині.

Більший за розмірами уламок метеориту (9х6,8 см і вагою 219 грам) неправильної форми, кам’янистого складу, сіро-чорного забарвлення із слідами оплавлення, подарував музею місцевий мешканець Олександр Філаретов. У 2019 році після неймовірного спалаху на небі над селом Кашівка Ковельського району цей фрагмент знайшла Віра Рудик.

А менший, розмірами 3,4х2,5 см і вагою 52 грами, з бугристою кам’янистою поверхнею, темно-бурого кольору знайшла малеча в селі Великий Порськ.

Метеорити бувають трьох видів залежно від складу – залізні, кам’яні та змішані. До входу в атмосферу їх називають метеорами або болідами. Вони можуть вибухати, не долітаючи до нашої планети. Про падіння метеоритів людство знало ще в глибоку давнину. Вночі, у ясну погоду, нерідко можна спостерігати швидко ковзні по небу світлі крапки. І хоча їх називають падаючими зірками. Це всього лише невеликі камені, частки речовини. Яскравий спалах виникає, коли вони входять у земну атмосферу. В окремі періоди в році метеори падають суцільним потоком. Таке явище називають, «зоряний дощ» або «метеоритний дощ».

У деяких стародавніх народів метеорити протягом довгого часу вважалися посланцями богів і були предметом поклоніння. Метеорити носили на богослужіння, зберігали в храмах, при похованні небіжчиків клали в труну. Перші факти про метеорити датуються першим тисячоліттям до нашої ери. Вже тоді влада Стародавнього Риму випускали монети із зображенням кам’яних або залізних космічних об’єктів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні