--> Як правильно заморожувати ягоди і фрукти | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як правильно заморожувати ягоди і фрукти

1
7
Як правильно заморожувати ягоди і фрукти
Сезон ягід уже розпочався, а це означає, що пора подумати, як забезпечити себе корисними та смачними природними вітамінами на найближчі півроку-рік. І замо­рожування – один з кращих способів заготівлі. Але робити це слід правильно.

Чому заморожування таке популярне? Тому що цей спосіб зберігання майже на 100 % залишає всі корисні речовини у продукті, пише "Слобідський край".

Заморожувати можна всі ягоди – полуницю, малину, ожину, шовковицю, смородину, обліпиху і навіть кавун, фрукти – абрикоси, груші, персики, виноград та сливи.

Які способи існують

Заморожувати ягоди можна цілими (сухе заморожування), у вигляді пюре, шматочками, з цук­ром або сиропом.

Для сухого заморожування треба вибрати ягоди без пошкоджень, чисті та сухі. Потім застелити підходящу поверхню (деко або дошку) пергаментним папером, покласти ягоди в один шар та помістити у морозильну камеру годин на 8–12. Замерзлі ягоди розфасувати по контейнерах або пакетах порційно.

Подрібнені ягоди або ягідне пюре. Ягоди помити, висушити, порізати або подрібнити будь-яким зручним способом, додати цукор, перемішати – цукор має розтанути. Викласти в сухий контейнер чи спеціальний пакет, залишаючи 1–2 см простору, закрити ємність та покласти у морозилку. Кількість цукру залежить від смакових уподобань та типу ягід.

Заморожування у сиропі. Спочатку приготувати сироп: в 1 л води розвести 300 г цукру (якщо ягоди кислуваті, можна взяти 400–500 г цукру), поставити на вогонь, довести до кипіння і кип’ятити хвилини 3–4, помішуючи, потім остудити. Підготовлені ягоди скласти в ємності, залити сиропом, він має покривати ягоди повністю (зверху залишити 1–2 см простору, щоб сироп не вилився під час заморожування), закрити їх та покласти у морозилку.

Який спосіб обрати

Деякі продукти під час заморожування дещо втрачають свій смак і вигляд. Наприклад, полуниця або малина стають не такими солодкими. Заморожені персики темніють, а кавун
втрачає структуру та перестає бути хрустким. Але користь з них все одно можна отримати.

Персики краще подрібнити у пюре і так заморозити (з цукром чи ні – обирати вам) або залити сиропом. А щоб зберегти їх природний колір, треба зняти з персиків шкірку і покласти фрукти у воду, підкислену лимоном у пропорції 1:1 на 10–15 хвилин. На смак це не вплине. Щоб легко зняти шкірку з персиків, треба їх опустити в киплячу воду на 20–30 секунд, потім швидко перекласти у холодну воду на кілька секунд і дістати. Після цих процедур шкірка легко відійде.

Вишні та черешні можна заморожувати як з кісточками, так і без. Для пирогів краще заморожу­вати без кісточки, а для компоту кісточку можна залишити.

Тонкощі заморожування

1. Заморожувати цілими тільки дозрілі, тверді ягоди або фрукти без хвостиків та листочків.

2. Мити ягоди треба у холодній воді. Наприклад, полуницю промивати з плодоніжкою, краще у друшляку. Ожину, малину, шовковицю, смородину, обліпиху і чорницю не варто промивати проточною водою, напір води може розчавити ці ніжні ягоди. Треба помістити ягоди в друшляк і занурити їх у миску з холодною водою, акуратно поводити друшляком у воді, потім її злити. Розкласти ягоди в один шар на дошці, застеленій паперовими рушниками, та дати просохнути.

3. Заморожені із цукром ягоди краще зберігають колір та текстуру. А щоб вони не набрали сторонніх запахів, контейнери та пакети з ними треба щільно закривати.

4. Ємності із замороженими ягодами краще підписати: вказати назву, дату заморожування та вагу.

5. Не можна повторно замо­рожувати ягоди, якщо ви вже їх розморозили – вони, по-перше, втрачають вітаміни, а по-друге, можуть зіпсуватися.

6. Розморожувати ягоди треба поступово, краще у холодильнику. Існує навіть правило: заморожувати треба швидко, розморожувати – повільно.

7. Для приготування випічки цілі ягоди взагалі не розморожувати, а класти відразу в тісто.

8. Термін зберігання ягід у морозильній камері – до 4 місяців за температури, яка не вище –12 градусів, і до 12 місяців – за температури –18 градусів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Заморожую ягоди вже багато років (чорницю, червону і чорну смородини, журавлину, лохину, брусницю). Поставте в морозильнику температуру -18. Помийте ягоду через друшляк, висипте на стіл на 0,5 години. Лохину бажано не мити. Заздалегідь придбайте кульки розміром 19Х12 см, які "зашиваються". Місткість кулька - 0,6 літра. Накладайте ягоду ложкою, якою дістаєте пельмені. "Зашийте" і покладіть в шухляду морозилки. Вранці на десерт зробіть собі ягідне асорті, вставте піалу з ягодою (приблизно 200г),на 10 хв в теплу воду ( при тривалому розморожуванні втрачаються всі якості ягоди), добавте за смаком мед чи цукор і іжте на здоровя. Я впродовж 12 років вживаю заморожену ягоду з 1-го жовтня до 1-го травня.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні