Як вберегти черешню від птахів

1
3
Як вберегти черешню від птахів
Для захисту врожаю черешні від птахів застосовують різноманітні заходи, які мають свої переваги й недоліки.

Так, відлякування звуками живої природи та піротехнічних вибухів є досить ефективним, але частота та їхній характер мають змінюватися, оскільки через деякий час птахи до них призвичаюються, пише AgroTimes.

Натомість повний захист саду забезпечує сітка з міцного поліамідного волокна з кліткою розміром 20×20 мм.

Інший метод – забезпечити птахам альтернативне джерело корму і створити спеціальні осередки живлення. Привабливою їжею для птахів є біла шовковиця, антипка, пташина черешня і чорна бузина. Зокрема, одне дерево білої шовковиці протягом літа може прогодувати близько 100 шпаків. Осередки живлення слід розташовувати на відстані 300-700 м від саду черешні.

До екологічних методів зі 100%-вою ефективністю належить і відлякування птахів за допомогою хижих птахів під орудою сокольничого.

Хижаки не знищують птахів, а лише відстрашують. При цьому гніт хижаків є дуже сильний, і птахи ніколи не призвичаються до їх присутності. Залежно від розміру саду, який треба захистити, сокольничий повинен мати відповідну кількість птахів. Один сокіл здатен захистити 4-5 га саду.

Довідка

Птахи можуть знищити понад 50% врожаю черешні, причому часто вони пошкоджують у кілька разів більше плодів, ніж з’їдають. Зазвичай шкоди завдають шпак, чикотень, галка, грак, ворон, костогриз, а в садах поблизу лісів і диких заростей – вільшанка, зяблик, чорний дрізд, сорока і сойка.

Нальоти птахів відбуваються рано вранці й увечері. Вища активність спостерігається після дощу і в похмурі дні. Проблема з птахами виникає унаслідок порушення рівноваги у довкіллі, меншою є й популяція хижих птахів – натуральних ворогів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Усе - х**ня. Повісьте на дереві шматки тканини голубого кольору чи поліетиленові кульки такого ж кольору. Голубий колір відлякує птахів. Перевірено на 32-річній практиці.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні